Elinkaariarvioinnin (LCA) vaiheet

Mitä kuuluu elinkaariarviointiin? Elinkaariarviointi (LCA) on menetelmä, joka arvioi tuotteen, palvelun tai prosessin ympäristövaikutuksia sen elinkaaren ajalta. Yleisesti kuvaten, se kattaa esimerkiksi raaka-aineiden hankinnan, valmistuksen, käytön ja loppusijoituksen vaiheet.

LCA luo faktapohjaista tietoa ja toimii kestävän kehityksen mittarina. Tämä lähestymistapa on tullut entistä tärkeämmäksi yritysten ja organisaatioiden pyrkiessä kohti kestävämpi tuotteita ja vastuullisempaa liiketoimintaa.

Mitä kuuluu elinkaariarviointiin?

Määrittelyvaihe: tavoitteet ja soveltamisala

Määrittelyvaiheessa Ecobio tarkentaa yhdessä yrityksen kanssa työn tavoitteet ja soveltamisalan ISO 14040 -standardin sekä muiden sovellettavien ohjeiden mukaan. Vaiheessa myös selvennetään työssä huomioitavat elinkaaren vaiheet, lähtötietojen saatavuus ja lähtötietojen sovellettavuus. LCA:n laajuuteen ja tarkkuustasoon vaikuttaa se, kenelle yritys haluaa viestiä tuloksista. Yleensä hyödynnettävät lähtötiedot on kerätty laskentaa edeltävän vuoden aikana.

Inventaarioanalyysi (LCI)

Työn toisessa vaiheessa Ecobio laatii elinkaarilaskentamallin SimaPro-ohjelmistolla ja syöttää siihen laskennassa käytettävät tiedot. Ecobio tekee laskentamallilla LCI-laskelmat, joista saadaan tuloksena elinkaari-inventaario eli elinkaaren aikainen aine- ja energiatase. Työssä hyödynnetään yritykseltä saatua tietoa, jota täydennetään maksullisista tietokannoista saadulla, geneerisellä datalla.

Vaikutusten arviointi (LCIA) ja tulokset

Työn kolmannessa vaiheessa Ecobio tekee LCI-laskelmiin perustuen SimaPro-ohjelmistolla tuotteen elinkaaren vaikutusarviointilaskelmat. Tuloksena syntyy ympäristövaikutusten merkittävyyttä kuvaavia LCIA-profiileja tulosten tulkintavaiheen pohjaksi.

”LCA luo faktapohjaista tietoa ja toimii kestävän kehityksen mittarina.”

Tulosten tulkinta, herkkyysanalyysi ja raportointi

Tulosten tulkinta kokoaa yhteen inventaarioanalyysin ja vaikutusarvioinnin löydökset ja arvioi niiden suhdetta tavoitteisiin ja soveltamisalaan. Tulkintavaihe tuottaa tavoitteiden ja soveltamisalan mukaisia tuloksia, joiden perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä, selvittää rajoituksia ja esittää suosituksia.

Elinkaariarviointi tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan tuotteen ympäristövaikutuksista ja auttaa yrityksiä tekemään sekä vastuullisempia päätöksiä että viestimään niistä asiakkailleen.

Ota yhteyttä

We help you balance business and nature.