Yritysvastuu – ESG 

Yritysvastuun (ESG) kehittäminen ja tavoitteiden asettaminen  

Yrityksen kestävyyteen liittyvät tavoitteet rakentuvat olennaisuuteen pohjautuen ja ne tulee integroida liiketoimintastrategiaan, riskienhallintaan ja johdon vastuisiin. Tavoitteet voivat perustua keskeisiin kansainvälisiin viitekehyksiin, kuten CSRD/ESRS-vaatimuksiin, YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (SDG) sekä tarvittaessa tarkempiin viitekehyksiin, kuten Science Based Targets -aloitteisiin (ilmasto ja luonto) tai OECD:n vastuullisen liiketoiminnan ohjeisiin

Yrityksenne voi hyödyntää myös EU-taksonomian teknisiä kriteerejä ympäristö- ja ilmastotavoitteiden määrittelyssä. Autamme teitä asettamaan mitattavia ja liiketoiminnallisesti relevantteja vastuullisuustavoitteita, arvioimaan kestävyysriskejä sekä rakentamaan raportointia ja toimenpiteitä, jotka tuottavat arvoa sidosryhmille ja liiketoiminnalle. 

Vastuullisuus- ja ESG-ohjelmat, vastuullisuusstrategiat 

Rakennamme yrityksellenne olennaisiin kestävyysteemoihin perustuvan vastuullisuusohjelman, joka selkeyttää vastuullisuustyön painopisteet tuleville vuosille, asettaa mitattavat tavoitteet ja määrittää toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Otamme huomioon sidosryhmienne näkemykset ja toiveet ohjelman suunnittelussa.  
 
Vastuullisuusstrategiassa määritellään yrityksen pitkän aikavälin tavoitetila kestävyystyölle niin ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun kuin hyvän hallintotavan osalta. Strategia toimii suunnannäyttäjänä ja perustana konkreettiselle vastuullisuusohjelmalle sekä vastuullisuuden integroinnille osaksi liiketoimintastrategiaa ja johtamista. Autamme teitä painopisteiden hahmottamisessa ja kattavan strategian kokoamisessa. 

Vastuullisuuden tiekartat ja siirtymäsuunnitelmat 

Yrityksen kestävän kehityksen tiekartta on aikataulutettu yleissuunnitelma mitattavine tavoitteineen ja toimenpiteineen. Hyvin valmisteltu tiekartta keskittyy olennaisiksi tunnistettuihin vastuullisuusnäkökohtiin sekä niitä koskevien tavoitteiden kriittisiin menestystekijöihin.  

Ecobion asiantuntijapalveluiden avulla yrityksenne laatii esimerkiksi vähähiilisyyden ja biodiversiteetin hallinnan tiekartan ja siirtymäsuunnitelman vastaten CSRD:n vaatimuksiin. Yritysvastuun kattavan tiekartan avulla teette systemaattisesti vaikuttavia toimia tarkoituksenmukaisessa järjestyksessä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.    
 

Vastuullinen hankinta 

Yrityksiltä edellytetään yhä tarkempaa ymmärrystä arvoketjunsa kestävyysvaikutuksista, riskeistä ja mahdollisuuksista. Vaikutusten tunnistaminen on edellytys niiden hallinnalle, niin omassa toiminnassa kuin toimitusketjussa.
 
Yleinen lähtökohta hankinnan vastuullisuuden edistämisessä on toimittajasopimusten tarkastelu ja toimittajien eettisten toimintaperiaatteiden (Supplier Code of Conduct) sisällyttäminen osaksi niitä. Autamme yritystänne laatimaan tilanteeseenne sopivat toimintaperiaatteet ja neuvomme, miten ne jalkautetaan tehokkaasti. 
 

Huolellisuusvelvoite (HREDD, Due Diligence)   

Yritysvastuutyön ytimessä on huolellisuusvelvoiteprosessin jatkuva toteuttaminen ja sen yhdistäminen osaksi yrityksen käytänteitä ja järjestelmiä. Prosessissa arvioidaan yrityksen oman toiminnan ja arvoketjun ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutuksia sekä niihin liittyviä riskejä. Tavoitteena on näiden haitallisten vaikutusten ehkäiseminen, lieventäminen, korjaaminen ja lopettaminen, sekä jatkuva toimenpiteiden seuranta ja avoin viestintä. 

Huolellisuusvelvoitetta edellytetään yhä useammin lainsäädännössä. EU:n yritysvastuudirektiivin (CSDDD) lisäksi esimerkiksi  EU:n metsäkatoasetus (EUDR), akkuasetus sekä tuleva pakkotyöasetus vaativat due diligence -prosessin soveltamista.  

Autamme yritystänne laatimaan konkreettisen huolellisuusvelvoitesuunnitelman, tunnistamaan keskeiset riskit ja vaikutukset, sekä rakentamaan toimenpiteet niiden ehkäisyyn ja hallintaan. Tuemme teitä prosessin vaiheistuksessa, seurannassa ja vastuullisuusviestinnässä. Osana huolellisuusvelvoitteen toimeenpanoa autamme teitä laatimaan myös organisaatiollenne eettiset toimintaperiaatteet (Code of conduct), joiden avulla yritys voi vahvista vastuullista toimintakulttuuria ja ehkäistä väärikäytöksiä omassa toiminassaan. 
 
 Lue lisää: New corporate sustainability due diligence requirements 
 

Yritysvastuun johtamisjärjestelmät 

Johtamisjärjestelmien standardit (kuten ISO 14 001, ISO 45 001 & ISO 50 001) tehostavat organisaation toimintaa ja lisäävät järjestelmällisyyttä, vähentävät energiankulutusta, ympäristövaikutuksia ja jätteitä sekä leikkaavat kustannuksia heikentämättä toiminnan tasoa. Onnistunut johtamistapojen kehittäminen vaatii ponnisteluja koko organisaatiolta tehtailta konsernien johtoon.  

Ecobion asiantuntijapalveluja hyödyntämällä käytätte voimavarojanne oikein, oikeaan aikaan, oikeisiin tehtäviin ja riittävällä laajuudella. Meillä on kokemusta vaativien organisaatioiden sertifiointihankkeista nopeissa aikatauluissa, hyvin tuloksin. Annamme kehitystuloksille sertifiointitakuun.  

  • Ympäristöjohtaminen (ISO 14 001)  
  • Työterveys- & työturvallisuusjärjestelmät (ISO 45 001)  
  • Yritysvastuujärjestelmät (ISO 26 000)  
  • Energianhallinta (ISO 50 001)  
  • Kiertotalous – soveltaminen organisaatioissa (BS 8 001:2017)  
  • Kestävän toimitusketjun hallinta (ISO 20 400:2017)  
  • Ympäristönäkökohdat huomioon ottava suunnittelu (SFS-EN ISO 14 006)  
  • Riskien hallinta SFS-ISO 31 000  

We help you balance business and nature