Yritysten luonnon monimuotoisuuspalvelut

Yritykset, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa hallitsevat luontovaikutuksiaan ja -riskejään, vastaavat asiakkaidensa, sijoittajiensa ja lainsäädännön odotuksiin ja vaatimuksiin sekä kehittävät liiketoimintaansa luonnon monimuotoisuuden huomioivaksi.

Luontovaikutusten hallinnalla voidaan saavuttaa monia aineellisia ja aineettomia liiketoimintahyötyjä, joilla siirrytään luontoriippuvuuksista ja riskeistä mahdollisuuksiin. Hyöty voi liittyä esimerkiksi riskienhallintaan, liiketoimintaedellytysten parantamiseen tai kilpailuetuun.

Vastataksemme kasvaviin ympäristövastuullisuuden vaateisiin, olemme Ecobiolla laajentaneet palveluitamme ja tarjoamme asiantuntijapalvelut myös yritysten luonnon monimuotoisuustyöhön.

Ota yhteyttä

Tiina Paajanen

Ecobion luonnon monimuotoisuuspalvelut yrityksille

Biodiversity, honey bee. Nature based solutions NbS

Luonnon monimuotoisuuskoulutukset ja selvitykset

Luonnon monimuotoisuuskoulutuksen ja -selvityksen tavoitteena on lisätä yrityksen ymmärrystä ja laajentaa tietopohjaa liittyen tulevaan luontotyöhön. Koulutuksen tai selvityksessä tuotetun tietopaketin jälkeen yrityksellä on valmiudet ryhtyä konkreettisiin toimiin luonnon monimuotoisuuden ja liiketoiminnan menestyksen vahvistamiseksi.

Niin luonnon monimuotoisuuskoulutus kuin -selvitys sisältää organisaatiolle räätälöidyt oleelliset näkökohdat, kuten merkittävimmät luontovaikutukset ja -riippuvuudet, mahdollisuudet ja riskit.

Teknologiateollisuus ry, Biodiversiteettiwebinaari, 2024.

  • Valmennus biotalouden sektoreita palveleville jäsenyrityksille. Koulutus kasvatti ymmärrystä luonnon monimuotoisuuden merkityksestä, nykyisestä ja tulevasta sääntely-ympäristöstä sekä toimialakohtaisista haasteista ja mahdollisuuksista.

Dagsmark Petfood Oy, Liiketoiminnan biodiversiteettiselvitys, 2024.

  • Selvityksessä tunnistettiin liiketoiminnan merkittävimmät luonnon monimuotoisuuteen liittyvät vaikutukset arvoketjussa, ja annettiin niitä koskevia toimenpidesuosituksia. Selvitys täydensi asiakkaan aiemmin tekemää olennaisuusarviointia biodiversiteettiteeman osalta

Organisaation luontojalanjäljen laskenta

Liiketoiminnan määrällinen vuosittainen luontojalanjälki on mahdollista mitata ja sen pohjalta määrittää pienentäviä toimenpiteitä. Luontovaikutuksia tarkastellaan IPBES:n luontokadon suorien ajurien kautta. Koko arvoketjun (päästölaskennastakin tuttu scope 1–3 jaottelu) kattavan liiketoiminnan luontojalanjäljen lisäksi yrityksen potentiaalisia luontojalanjälkeä pienentäviä toimenpiteitä tarkastellaan. Luontojalanjäljen laskennassa käytetään PDF-yksikköä, joka kuvaa sukupuuttovaarassa olevien lajien osuutta maailman eliölajeista. Laskenta perustuu organisaation taloudelliseen kulutukseen eli euroihin. 

  • Yritys saa laskennasta kirjallisen raportin liiketoiminnan arvoketjun (scope 1–3) luontojalanjäljestä sekä potentiaalisista luontojalanjälkeä pienentävistä toimenpiteistä.

Ulkoistettu luonnon monimuotoisuusasiantuntija

Ulkoistetun luonnon monimuotoisuusasiantuntijan kautta yritys saa luontotyönsä avuksi asiantuntijan kokeneelta kestävän kehityksen kumppanilta, joka tuo Ecobion laajan osaamisen joustavasti yrityksen käyttöön. Asiantuntijatukea voidaan toteuttaa säännöllisesti tai tarpeen mukaan esimerkiksi etä- tai lähikokouksin tai kirjallisessa muodossa

Best Friend Group Oy, Ulkoinen vastuullisuusasiantuntija, 2024–2025.

  • Projektissa tarjotaan Ecobion ulkoinen vastuullisuusasiantuntija ja laaja osaaminen joustavasti yrityksen käyttöön ennen kaikkea luonnon monimuotoisuuteen liittyvissä teemoissa. Asiantuntijuutta hyödynnetään esimerkiksi EU:n metsäkatoasetuksen soveltamiseen liiketoiminnan näkökulmasta.

Lainsäädännön, viitekehysten ja raportoinnin tuki (ESRS E4, EUDR, TNFD, SBTN)

Luontovaikutusten hallintaan liittyy erilaista lainsäädäntöä, viitekehyksiä ja raportointivaatimuksia. Esimerkiksi ESRS-standardin, EU:n metsäkatoasetuksen (EUDR), sekä TNFD- ja SBTN- viitekehysten vaatimukset ja ohjeistukset vaikuttavat luontovaikutuksista raportointiin ja niitä kannattaa hyödyntää tavoiteasetannassa. 

  • ESRS-standardin luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin liittyvät tiedonantovaatimukset (E4) sisältävät esimerkiksi siirtymäsuunnitelman, vaikutusten, riippuvuuksien, riskien ja mahdollisuuksien hallinnan sekä mittarit ja tavoitteet. 
  • Ajantasaisimman tutkimuksen kanssa linjassa olevan Science Based Targets for Nature -viitekehyksen mukainen merkittävimpien luonnon monimuotoisuusvaikutusten tunnistaminen, tavoiteasetanta ja konkreettisten toimenpiteiden toteuttaminen auttaa luontovaikutusten systemaattisessa pienentämisessä ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa. Voit lukea lisää SBTN-viitekehyksestä artikkelistamme.
  • Liiketoiminnan luontovaikutusten, -riippuvuuksien, -riskien sekä mahdollisuuksien arviointi TNFD-viitekehyksen mukaisesti hyödyntäen viitekehyksen LEAP-menetelmän mukaisia vaiheita (Locate, Evaluate, Assess, Prepare) antaa pohjan laajemmalle tiekartta- tai siirtymäsuunnitelmatyölle.
  • Kesäkuussa 2023 voimaan astuneen EU:n metsäkatoasetuksen (EUDR) tavoitteena on vähentää EU:n osuutta maailmanlaajuisesta metsäkadosta ja metsien tilan heikkenemisestä. Asetuksen soveltamisen myötä monenlaisille viennin ja tuonnin toimijoille tulee uusia velvoittavia toimenpiteitä. Metsäkatoasetuksen soveltaminen alkaa vuoden 2025 lopussa, mutta siihen on hyvä valmistautua jo etukäteen selvittämällä oman yrityksen rooli ja velvoitteet. Lue lisää EU:n metsäkatoasetuksesta ja siihen valmistautumisesta artikkelistamme.

Teknikum Oy, Ohjeistus EU:n metsäkatoasetuksen soveltamiseen, 2025.

  • Projektissa laadittiin kirjallinen ohjeistus ja prosessikaaviot EU:n metsäkatoasetuksen soveltamisesta liiketoimintaan. Projektin tavoitteena oli laatia asetuksen mukaiset toimintatavat sisäisesti, toimittajien, asiakkaiden ja viranomaisten kanssa – ja näin varmistaa liiketoiminnan lainmukaisuus EU:n metsäkatoasetuksen kanssa.

Leipurin Oyj, Ohjeistus EU:n metsäkatoasetuksen soveltamiseen, 2025.

  • Projektissa laadittiin ohjeistus ja prosessikaaviot EU:n metsäkatoasetuksesta soveltaen sitä yrityksien liiketoimintaan. Projektissa luotiin kirjallinen ohjeistus toimintatavoista sisäisesti, toimittajien, asiakkaiden ja viranomaisten kanssa.

Luonnon monimuotoisuusstrategiat, -tiekartat ja -siirtymäsuunnitelmat

Luonnon monimuotoisuusstrategia, -tiekartta ja -siirtymäsuunnitelma on strateginen toimintasuunnitelma, joka ohjaa liiketoiminnan systemaattista luonnon monimuotoisuustyötä.

Toimintasuunnitelmissa arvioidaan liiketoiminnan vaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuudet luontoon, sekä niiden vuorovaikutus strategian ja liiketoimintamallien kanssa. Suunnitelmissa asetetaan konkreettiset tavoitteet luontovaikutusten pienentämiseksi ja aikataulu toimenpiteiden toteuttamiseksi.

Voit lukea lisää luonnon monimuotoisuustiekartasta artikkelistamme.

Hangon Satama – Hangö Hamn Oy Ab, Luonnon monimuotoisuuden toimintasuunnitelma, 2025.

  • Projektissa laadittiin Koverharin sataman toimintasuunnitelma luontokadon hillitsemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi sekä satama-alueella että laajemmin sen ympäristössä. Työssä tunnistettiin sataman toimijat ja arvoketju, satama-alueen luonnon monimuotoisuuden nykytila, toiminnan luontovaikutukset sekä asetettiin olennaiset tavoitteet ja toimenpiteet seurattavine mittareineen.

Prima Pet Premium Oy, Vastuullisuusohjelma, 2025.

  • Projektissa laadittiin vastuullisuusohjelma, joka toimii vastuullisuustyön ohjenuorana sekä viestinnällisenä välineenä. Projektin vuorovaikutteisessa prosessissa määriteltiin vastuullisuustyön olennaiset teemat, tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet. Ohjelma kytkee yrityksen vastuullisuustoimet, sidosryhmät ja liiketoiminnan kiinteästi yhteen.

We help you balance business and nature