Lival

Hiilijalanjälkilaskentaa sekä kokonaisvaltaista tukea kestävyystyöhön

Valaistusratkaisujen asiantuntija Lival panostaa päästöjen hallintaan sekä kokonaisvaltaiseen yritysvastuun kehittämiseen yhdessä Ecobion kanssa

Lival on suomalainen elektroniikka- ja valaistusteknologiayritys, joka valmistaa erityisesti liike- ja toimistotiloihin suunniteltuja valaistusratkaisuja. Globaalina markkinajohtajana yrityksen toiminta on kansainvälistä ja tukeutuu vahvasti uusimpien teknologioiden energiatehokkuuden hyödyntämiseen, tuotannon kestävyysratkaisut mukaan lukien. 

Vaikka kyseessä on kansainvälinen toimija, on Livalin toimintamalli poikkeuksellisen ketterä: Yhden tuotantolaitoksen malli sekä tiivis organisaatio mahdollistavat tehokkaan vastuullisuustyön johtamisen.

Ecobio on toiminut Livalin tukena jo parinkymmenen vuoden ajan, entistä tiiviimmin vuonna 2020 toteutetusta ensimmäisestä hiilijalanjälkilaskennasta alkaen.

Livalin ja Ecobion yhteistyö rakentuu hiilijalanjälkilaskennan ympärille. Jatkuvan laskentayhteistyön rinnalla Ecobio on toteuttanut erilaisia kertaluontoisia projekteja sekä selvityksiä, kuten tuotteiden elinkaariarviointia, selvityksiä ja laskelmia vähähiilisyyden ratkaisuissa, lausuntoja asiakasviestinnän tueksi sekä osallistunut yrityksen Code of conduct -työhön. Lisäksi Ecobio on ollut vuosittain apuna asiakkaille suuntautuvassa päästöjen ja kestävyysaiheiden raportoinnissa.

Hiilijalanjälkilaskenta yrityksille: mitä ja miten?

Hiilijalanjälkilaskennan avulla selvitetään yritystoiminnan päästöt. Yritystoiminnan ilmastovaikutusten raportoinnissa on tapana luokitella päästöt scope 1, 2 ja 3-luokkiin GHG-protokollan mukaisesti. 

  • Suorat päästöt (Scope 1),
  • Epäsuorat energiankulutuksesta johtuvat päästöt (Scope 2)
  • Muut epäsuorat päästöt (Scope 3). Näiden päästöjen laskenta ja arviointi on usein hankalinta arvoketjujen monimutkaisuuden vuoksi.

– Yrityksen näkökulmasta haastavinta alussa on yleensä Scope 3-päästöjen laskenta sekä sen lähtötietojen keruu. Dataa ei näet ole välttämättä saatavilla yrityksellä itsellään, joten usein joudutaan tekemään parhaita arvioita ja tiedustelemaan tietoja asiakkailta sekä toimittajilta, Ecobion konsultti Marianne Santala selittää.

Hiilijalanjäljen laskenta auttaa ymmärtämään oman toiminnan vaikutuksia ja toimii lähtökohtana liiketoiminnan kehittämiselle kestävämpään suuntaan. Samalla se tukee esimerkiksi asiakasviestintää ja vastuullisuusraportointia.

Ulkoistetussa hiilijalanjäljen laskennassa yrityksen vastuulle kuuluu laskennan pohjatietojen kokoaminen. Datan keruu muuttuu vähitellen rutiininomaiseksi ensimmäisen kierroksen jälkeen ja työmäärä vähenee osaamisen karttuessa.

– Hiilijalanjälkilaskennan perustyönkulku ei sinänsä eroa ensimmäisen laskentakerran ja päivityskerran välillä. Työvaiheet ovat samat asiakkaan näkökulmasta. Tietenkin osaaminen kehittyy ja datan keruu on helpompaa, kun on tiedossa mistä minkäkin tiedon saa kätevimmin, Santala kertaa.

Laskennan käynnistämisen lisätyö konkretisoituu laskijalle siltä osin, että ensimmäisellä kerralla on suunniteltava sopivat laskentamallit eri Scopeille ja kategorioille.

Hiilijalanjälkilaskenta toimii parhaimmillaan jatkuvana, vuosittain päivitettävänä työkaluna osana kestävyyden kokonaisuutta. Jokavuotisen laskennan yhteydessä päivitetään laskennan lähtötiedot sekä päästökertoimet soveltuvin osin.

Livalin hiilijalanjälkilaskenta

Livalin kanssa hiilijalanjälkilaskentaa on alusta asti toteutettu Excel-pohjaisella mallilla, joka soveltuu yrityksen tarpeisiin hyvin. Toimintamalli, jossa Lival toimittaa tarvittavan laskentadatan Ecobiolle ja Ecobion asiantuntijat hoitavat projektin loppuun, on osoittautunut toimivaksi. Lival aloitti hiilijalanjälkilaskennan rajattuna Scopeihin 1 ja 2, mutta viime vuosina laskenta on laajennettu myös koskemaan yrityksen Scope 3 -päästöjä.

Laskennan tulosten pohjalta onkin toteutettu konkreettisia toimia, joiden vaikutuksia on arvioitu yhdessä Ecobion kanssa. Hiilijalanjäljen avulla voidaan mitata ja tuoda näkyväksi päästövähennystoimien tehokkuutta. Lival on onnistunut vähentämään erityisesti Scope 1 ja 2 päästöjään, ja lisäksi Scope 3 päästöt tulevat vähenemään valaisimien uusien energiatehokkuusratkaisujen myötä. Kaiken lisäksi energiatehokkuus tuo säästöä myös Livalin asiakkaille.

– Valtaosa Livalin päästöistä tulee pitkäikäisten valaisintuotteiden sähkön käytöstä ja on näin ollen epäsuoria Scope 3 päästöjä. Toimia niiden suhteen on tehty ja myös tuloksia saatu, Santala summaa. 

Livalin rajattu tuotevalikoima ja hyvin tiedossa oleva tuotantoprosessi mahdollistavat laadukkaan ja kattavan laskennan. Ecobion tekemät tuotekohtaiset LCA-laskelmat on linkitetty osaksi yritystason hiilijalanjälkeä, mikä parantaa tulosten tarkkuutta entisestään.

Kattavaa konsultointitukea asiakkaan lähtökohdista

Ecobion ja Livalin yhteistyö perustuu asiantuntemukseen, käytännönläheiseen työskentelytapaan ja luottamukseen. Vaikka yrityksen oma vastuullisuustiimi on pieni, on yhdessä saatu aikaan merkittäviä asioita.

– Olemme tukeneet heitä niin vuosittaisen jatkuvan yhteistyön merkeissä, kuin kertaluontoisesti. Vaikka henkilöitä ja rooleja on vuosien varrella vaihtunut molemmin puolin, yhteistyön jatkuvuus ja asiantuntijuus ovat säilyneet, Santala muistelee.

Ecobion ja Livalin yhteistyö hiilijalanjäljen kanssa saa jatkoa myös tulevaisuudessa. Tärkeintä on, että Lival saa toimintansa sekä päätöksentekonsa tueksi ajankohtaista tietoa päästöistään sekä kestävyydestään.

– Jotkut yritykset haluavat pitää asioita enemmän omissa käsissään, mutta Livalin porukka luottaa meidän tekemiseemme. Tämä on mahdollisimman helppo malli yritykselle, kun huolehdimme lähes kaikesta, Santala tiivistää.

Lue lisää Ecobion hiilijalanjälkipalveluista täältä.

Marianne Santala

Konsultti, Ilmastotiimi

Ecobio

Ota yhteyttä

sanni aumala

Sanni Aumala

We help you balance business and nature