Luonnon monimuotoisuustiekartta

Luonnonmonimuotoisuustiekartta on työkalu yrityksen luonnon monimuotoisuustyön toimeenpanoon ja kehittämiseen. Tiekartta tukee myös CSRD-kestävyysraportoinnin toteutusta.

Luonnon monimuotoisuustiekartta on strateginen toimintasuunnitelma ja työväline, joka ohjaa liiketoiminnan systemaattista luonnon monimuotoisuustyötä nykyhetkestä tulevaan. Tiekartalla yritys tietää miten ja milloin tulee toimia luontovaikutusten pienentämiseksi ja liiketoimintahyötyjen varmistamiseksi.

Tiekartan tavoitteena on luontovaikutusten hillitseminen ja liiketoimintahyötyjen saavuttaminen. Tiekartalla saa syvällisen osaamisen yrityksen liiketoiminnan ja luonnon monimuotoisuuden yhteyksistä sekä luontokatoon liittyvistä liiketoimintariskeistä ja –mahdollisuuksista.

Miten luonnon monimuotoisuus tiekartta tehdään?

Vuorovaikutteisessa tiekarttaprosessissa selvitetään esimerkiksi liiketoiminnan luonnon monimuotoisuustyön nykytila, laadulliset luonnon monimuotoisuusvaikutukset ja riippuvuudet ekosysteemipalveluista sekä määritetään toimintatavat, tavoitteet, mittarit ja konkreettiset toimenpiteet luontovaikutusten hillitsemiseksi.

Tiekartta voidaan toteuttaa vastaamaan ESRS-standardin luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin liittyviä tiedonantovaatimuksia. Myös liiketoiminnan määrällinen luontohaitta, eli luontojalanjälki, voidaan laskea osana projektia.

CSRD-kestävyysraportointidirektiivi määrittelee yritykset, joiden pitää raportoida ESRS-standardien yksityiskohtaisten kestävyysraportointivaateiden mukaisesti.

On huomionarvoista, että vaikka yritys X ei kuuluisi CSRD:n piiriin, voi raportointi koskettaa välillisesti myös yritystä X, mikäli se on toimittajana tai alihankkijana raportointivelvollisuuden piiriin kuuluvalle yritykselle Y.

Mikäli yritys on velvollinen raportoimaan CSRD:n mukaisesti kestävyyteen liittyvistä osa-alueista, on yrityksen suoritettava kaksoisolennaisuusanalyysi. Kaksoisolennaisuusanalyysillä määritetään yritykselle tärkeät aiheet, joista tulee myös raportoida. Kaksoisolennaisuudella tarkoitetaan sitä, miten yrityksen toiminta ja arvoketju vaikuttavat kestävyyden osa-alueisiin sekä miten kestävyyden osa-alueet vaikuttavat yritykseen.

ESRS-standardin luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin liittyvät tiedonantovaatimukset

Yritysten on valmistauduttava CSRD-kestävyysraportointiin perusteellisesti esimerkiksi tekemällä erilaisia selvityksiä raportointia varten.

Mikäli luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemit on kaksoisolennaisuusanalyysin  mukaan oleellinen aihe yritykselle, on se velvollinen raportoimaan ESRS E4 osa-alueet ESRS 2-tiedontantovaateiden mukaisesti.

ESRS-standardin luonnon monimuotoisuuteen ja ekosysteemeihin liittyvien vaatimusten tavoitteena on kuvata yrityksen näkemyksiä luonnon monimuotoisuudesta ja sen kyvystä sopeutua luontokatoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritys on velvollinen raportoimaan esimerkiksi tavoitteista, strategioista, toimintatavoista ja toimenpiteistä, jotka koskevat luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemejä.

Tarkemmin sanottuna yrityksen on raportoitava seuraavaan kolmeen osa-alueeseen liittyviä kokonaisuuksia:

Strategia

  • Siirtymäsuunnitelma, E4-1: Vaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuuksien johtuminen strategiasta ja liiketoimintamallista sekä vaikutukset strategian ja liiketoimintamallin mukauttamiseen
  • Toimipaikkatiedot, ESRS 2 SBM-3: Olennaiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet sekä niiden vuorovaikutus strategian ja liiketoimintamallien kanssa

Vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien hallinta

  • Prosessit, ESRS 2 IRO-1: Kuvaus prosesseista, joita käytetään olennaisten vaikutusten, riskien, riippuvuuksien ja mahdollisuuksien tunnistamiseen ja arviointiin
  • Toimintaperiaatteet, E4-2: Toimintaperiaatteet olennaisten vaikutusten, riskien, riippuvuuksien ja mahdollisuuksien hallitsemiseksi
  • Toimet ja resurssit, E4-3: Toimet ja niiden toteuttamiseen osoitetut resurssit

Mittarit ja tavoitteet

  • Tavoitteet E4-4: Asetetut tavoitteet
  • Mittarit E4-5: Olennaisiin vaikutuksiin liittyvät mittarit
  • Mahdolliset taloudelliset vaikutukset E4-6: Olennaisten vaikutusten, riskien ja mahdollisuuksien ennakoidut taloudelliset vaikutukset

Ecobion Luonnon monimuotoisuuspalvelut

Ecobion luonnon monimuotoisuuden asiantuntijapalvelut on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa hallitsemalla luontovaikutuksiaan ja -riskejään, kehittämällä liiketoimintaansa luonnon monimuotoisuutta huomioivaksi sekä täyttämällä asiakkaidensa, sijoittajiensa ja muiden tärkeiden sidosryhmiensä sekä lainsäädännön odotukset ja vaatimukset. .