Biodiversiteetin tasot
Biodiversiteetin tasoilla tarkoitetaan luonnon monimuotoisuutta, jota esiintyy kolmessa tasossa: lajeissa, lajien sisäisissä geeneissä ja ekosysteemeissä.
Monimuotoinen luonto takaa ekosysteemien toiminnan, ja on tyypillisesti kestävämpi ja sopeutuvampi ympäristömuutoksia, kuten ilmastokriisiä vastaan.
Muutokset lajeissa ja lajisuhteissa voi sekoittaa elinympäristöjä ja ekosysteemejä. Esimerkiksi yhden lajin häviäminen voi vaikuttaa moniin muihin lajeihin, ja ekosysteemin kykyyn tuottaa ekosysteemipalveluita.
Lajien monimuotoisuus
Lajien monimuotoisuus tarkoittaa lajien kuten kasvi- tai eläinlajien runsautta. Lajilla tarkoitetaan samankaltaista eliötä, joka on keskenään lisääntymiskykyinen, ja sillä on ainutlaatuiset ominaisuudet.
Lajit muodostavat populaatioita, eli samalla alueella eläviä saman lajin edustajien joukkoja. Lajien monimuotoisuus tarkoittaa lajien kirjoa tietyllä alueella tai ekosysteemissä.
Kaikilla lajeilla on oma paikkansa ekosysteemeissä. Lajit täyttävät erilaisia rooleja esimerkiksi ekosysteemipalveluiden tuottamisessa kuten pölytyksessä, veden puhdistuksessa ja maaperän muodostumisessa.
Geneettinen monimuotoisuus
Geneettinen monimuotoisuus tarkoittaa lajien sisältämien yksilöllisten perintötekijöiden eli geenien monipuolisuutta. Geenien eli perusominaisuuksien vaihtelua esiintyy kaikilla eliölajeilla. Ominaisuudet ja niiden vaihtelu liittyvät esimerkiksi käyttäytymiseen, fysiologiaan, lisääntymiseen ja ympäristön sopeutumiskykyyn kuten lämmönsietokykyyn.
Geneettiset ominaisuudet määrittävät lajien populaatioiden yksilöiden ominaisuudet, eli myös sen, miten lajit sopeutuvat – vai sopeutuvatko – muuttuvaan ympäristöön. Perimä vaikuttaa esimerkiksi lajin sopeutumiseen ja säilymiseen lajin levitessä uuteen elinympäristöön tai elinympäristön muuttuessa.
Ekosysteemien monimuotoisuus
Ekosysteemien monimuotoisuus tarkoittaa erilaisten elollisen ja elottoman luonnon muodostamien elinympäristöjen kokonaisuuden vaihtelevuutta. Ekosysteemeissä eri eliölajien yksilöt ja populaatiot ovat vuorovaikutuksessa elottoman luonnon kanssa. Tietyt ekosysteemit – kuten Amazonin tai Kongon sademetsä – ovat erityisen monipuolisia ja lajirunsaita (ns. luonnon monimuotoisuuden hotspot).
Esimerkiksi lajin häviämisestä tai uuden lajin leviämisestä johtuvat lajimäärän muutokset tietyssä elinympäristössä voivat vaikuttaa koko alueen ekosysteemiin ja sen toimivuuteen.
Voit lukea Ecobion luonnon monimuotoisuuspalveluista täältä