Kemikaaliturvallisuuden ABC
Kemikaaleja käytetään kaikilla elämänaloilla moninaisissa tuotteissa, ja useimmat yritykset käyttävät kemikaaleja tavalla tai toisella. Kemikaalien turvallinen käyttö ja käsittely onkin oleellisen tärkeää ihmisten terveyden sekä ympäristön suojelemiseksi. Kemikaali- ja työturvallisuuslainsäädäntö velvoittavat käyttämään kemikaaleja turvallisesti. Siten työnantajakin on velvollinen suojelemaan työntekijöiden terveyttä vaarallisilta kemikaaleilta.
Kemikaaliturvallisuuden ABC koostuu kuudesta toimenpiteestä:
- Kemikaaliluettelon laatiminen ja käyttöturvallisuustiedotteet käyttäjien ulottuville
- Työpaikan vaaratekijöiden tunnistaminen ja työntekijöiden altistumisen selvitys
- Kemiallisten riskien arviointi ja tärkeysjärjestykseen asetus
- Ennaltaehkäisytoimenpiteiden suunnittelu
- Työntekijöiden koulutus ja riittävä ohjeistus
- Jatkuvasta seurannasta huolehtiminen
Kemikaalilainsäädäntö
Turvallisuuden varmistamiseksi kemikaalien valmistusta, toimittamista ja käyttöä säädellään yhteisellä lainsäädännöllä koko Euroopan talousalueella (ETA), joka sisältää EU:n jäsenvaltiot, Islannin, Liechtensteinin ja Norjan. Nämä vaatimukset koskevat yrityksiä riippumatta niiden asemasta toimitusketjussa tai tuotteissa, joita ne valmistavat, maahantuovat, vievät, toimittavat tai käyttävät. Suomessa on voimassa sekä EU:n kemikaalilainsäädäntö (mm. REACH-, CLP-, biosidi- ja POP-asetus) että kansallinen kemikaalilaki. Kemikaalilaki Suomessa valvoo ja varmistaa EU:n kemikaalilainsäädännön velvoitteiden täyttymistä. Noudattamalla lainsäädäntöä, vähennetään kemikaalien riskejä ihmiselle ja ympäristölle. EU:n ylin kemikaaliviranomainen on Euroopan kemikaalivirasto (ECHA), joka huolehtii lainsäädännön toimeenpanosta ja yritysten ohjaamisesta ja valvomisesta lainsäädännön noudattamisessa. Myös kansalliset viranomaiset osallistuvat toimeenpanoon (Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES).
Kemikaalilainsäädäntö koskee useimpia yrityksiä jollakin tavalla. Se kattaa kemikaalien valmistuksen, maahantuonnin, jakelun, kierrätyksen tai käytön raaka-aineena tai lopputuotteena, eikä se ulotu vain kemian teollisuuteen. Yleisenä velvollisuutena yrityksiä koskee selvilläolovelvollisuus. Lainsäädäntö velvoittaa valmistajat, maahantuojat ja jatkokäyttäjät varmistamaan, että he valmistavat, saattavat markkinoille tai käyttävät sellaisia aineita, jotka eivät vaikuta haitallisesti ihmisten terveyteen tai ympäristöön. Kemikaalilainsäädäntö asettaa velvoitteita myös esineiden valmistajille, EU-maahantuojille, toimittajille tai myyjille. REACH-asetus koskee siis kemiallisia aineita sellaisinaan, seoksissa ja esineissä (esim. liimat, tekstiilit, sähkölaitteet).
Kemikaalilainsäädäntö koskee kaiken kokoisia yrityksiä ja asettaa yritykset vastuuseen markkinoille saattamiensa tai käyttämiensä aineiden turvallisesta käytöstä. Se vaatii jokaista toimijaa toimitusketjussa tiedottamaan kemikaalien turvallisesta käytöstä ja antaa myös kuluttajille oikeuden kysyä yrityksiltä esineiden sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista aineista.
REACH-asetus
EU:n REACH-asetuksella säädetään aineiden rekisteröintiin ja lupamenettelyyn sekä tietojen vaihtoon liittyviä velvoitteita. Se asettaa vaatimuksia kemikaalien rekisteröintiin ja arviointiin. REACH-asetus kieltää ja rajoittaa monien kemikaalien käyttöä ja CLP-asetus sisältää yrityksiä velvoittavia säännöksiä kemikaalien luokituksesta sekä vaarallisten kemikaalien merkinnöistä ja pakkaamisesta. Kemikaalilainsäädäntö kehittyy jatkuvasti uuden tiedon mukana, mikä voi johtaa uusiin rajoituksiin ja vaaraluokituksiin.
REACH-asetuksessa rajoitetut ja luvanvaraiset aineet
REACH-asetuksen tavoitetta korvata huolta aiheuttavia kemikaaleja vähemmän vaarallisilla vaihtoehdoilla toteutetaan käytännössä pitkälti ainerajoitusten ja lupamenettelyn kautta. Yritysten toiminnan kannalta on erityisen tärkeää selvilläolovelvollisuus siitä, jos aineet kuuluvat jollekin seuraavista REACH-asetuksen alaisista listoista:
- Erityistä huolta aiheuttavien aineiden (SVHC) kandidaattiluettelo
- Luvanvaraiset aineet (REACH-asetuksen liite XIV)
- Rajoitetut aineet (REACH-asetuksen liite XVII)
CLP-asetus
CLP-asetuksella yhdenmukaistetaan (maailmanlaajuinen GHS luokitus- ja merkintäjärjestelmä) kriteerit aineiden ja seosten luokitukseen vaaralliseksi ja asetetaan merkintöjä ja pakkauksia koskevat säännöt. Tavoitteena on määrittää, onko aineella tai seoksella ominaisuuksia, joiden takia se luokitellaan vaaralliseksi. Kun aine tai seos on luokiteltu, on tunnistetuista vaaroista ilmoitettava vaarallisuusmerkinnöin muille toimitusketjun toimijoille varoitusetiketillä ja käyttöturvallisuustiedotteella. Aineet ja seokset luokitellaan ennen markkinoille saattamista ja ilmoitetaan Euroopan kemikaalivirastolle.
Käyttöturvallisuustiedote
Käyttöturvallisuustiedote-asiakirjalla välitetään tieto kemikaalien ominaisuuksista, vaaroista ja turvallisesta käsittelystä. Niiden perusteella arvioidaan kemikaalien käytöstä aiheutuvat vaarat ja suunnitellaan sopivat riskinhallintatoimet. Työpaikalla käytettävistä kemikaaleista on oltava käyttöturvallisuustiedotteet käyttäjän ulottuvilla ja kemikaaliluettelo laadittava. Käyttöturvallisuustiedotteiden hallintaa voidaan helpottaa keskittämällä ne Ecobio Manager -pilvipalveluumme, jossa voidaan myös hoitaa niiden ylläpito.
Kemikaalien riskinarviointi
Kemiallisten aineiden riskien arvioinnilla tarkoitetaan aineiden vaaraominaisuuksien arviointia suhteutettuna niille altistumiseen. Työantajalla on velvollisuus tunnistaa työssä esiintyvät kemiallisten tekijöiden aiheuttamat vaarat, arvioimaan vaaroista työntekijöille aiheutuvat terveys- ja turvallisuusriskit ja toteuttamaan torjunta- ja seurantatoimenpiteet. Ennaltaehkäisytoimenpiteet suunnitellaan työntekijöiden mahdollisen altistumisen ja kemiallisten riskien arvioinnin perusteella. Kemiallisten vaarojen ja riskien arviointi tehdään kemikaalikohtaisesti, minkä jälkeen tunnistetut vaaratekijät asetetaan riskeiltään suuruusjärjestykseen riskinhallintatoimenpiteitä varten.
Ecobio Manager -palvelun riskinarviointiominaisuudella voidaan täyttää lakisääteiset vaatimukset kemikaalien hallinnan suhteen. Riskit määritellään vaaran seurausten vakavuuden ja niiden tapahtumisen todennäköisyyden perusteella. Järjestelmän avulla riskin suuruus saadaan automaattisesti laskettua ja luokiteltua riskimatriisin avulla. Tarvittavat riskinhallintatoimenpiteetkin saadaan dokumentoitua ja arkistoitua palveluun jatkuvan seurannan helpottamiseksi ja toteuttamiseksi.
Tarvitsetteko apua yrityksenne kemikaalien hallinnassa?
Ecobion kokeneet asiantuntijat auttavat teitä kemikaalivaatimusten täyttämisessä. Myös Ecobio Manager -palvelumme auttaa pitämään kemikaalihallintanne järjestyksessä ja ajantasaisena. Ota yhteyttä ja kysy lisää, miten palvelumme voivat auttaa juuri teidän yritystänne!
Ota yhteyttä
We help you balance business and nature.