LIIKETOIMINNAN SOSIAALISTEN VAIKUTUSTEN TUNNISTAMINEN:  S-LCA ELINKAARIARVIO TUTUKSI 

Sosiaalisella kestävyydellä viitataan yhteiskunnan, yhteisöjen ja yritysten kykyyn tarjota nykyisille ja tuleville sukupolville yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvään elämään. Sosiaalinen kestävyys rakentuu muun muassa oikeudenmukaisuudesta, osallistavuudesta, turvallisuudesta ja ihmisarvon kunnioittamisesta.   

Liiketoiminnalle sosiaalista kestävyyttä edistävät toimenpiteet voivat tarkoittaa esimerkiksi vastuullisten toimitusketjujen rakentamista, työntekijöiden hyvinvoinnin priorisointia ja paikallisyhteisöjen tarpeiden huomioimista. 

Miksi määrittää sosiaalista kestävyyttä? 

Kestävyysraportointidirektiivi CSRD velvoittaa yhä laajempaa joukkoa yrityksiä kartoittamaan arvoketjunsa vaikutuksia ihmisiin. Yrityksen toiminnan aiheuttamat vaikutukset on tunnistettava sekä oman että arvoketjun työvoiman, paikallisyhteisöjen ja kuluttajien osalta, ja näistä tiedoista on raportoitava osana tilinpäätöstä. Tämän lisäksi yritysvastuudirektiivi CSDDD vaatii tulevina vuosina suurimpia yrityksiä ottamaan käyttöön huolellisuusvelvoiteprosessin, mikä tarkoittaa muun muassa ihmisiin kohdistuvien haittavaikutusten tunnistamista ja ehkäisyä.    

Liiketoiminnan sosiaalisten vaikutusten tunnistaminen onkin siis vähintään yhtä tärkeää kuin ympäristövaikutusten. Sosiaalisten vaikutusten elinkaariarvioinnin kautta yrityksillä on mahdollisuus ymmärtää liiketoiminnan sosiaalista kestävyyttä sekä tapoja kehittää sitä. Sosiaalinen kestävyys onkin perusedellytys kestävälle liiketoiminnalle: myös asiakkaat ja sidosryhmät, kuten sijoittajat, arvostavat yrityksen toimitusketjun sosiaalisten vaikutusten läpinäkyvyyttä esimerkiksi toimitusketjuun liittyvien ihmisoikeusriskien tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi.  

Työkaluja sosiaalisten vaikutusten elinkaariarviointiin  

Tyhjältä pöydältä tähän arviointiin ei tarvitse lähteä, sillä työtä ohjaavat ISO-standardit ja sosiaalisten vaikutusten elinkaariarviointiin suunnitellut työkalut.  

Viime syksynä julkaistu ISO 14075:2024 –standardi tarjoaa periaatteet, viitekehyksen ja vaatimustason sekä ohjeistaa tuotteiden ja palveluiden sosiaalisen elinkaariarvioinnin suorittamiseen. Sosiaalisten vaikutusten tunnistamiseen löytyy keinovalikoimaa esimerkiksi ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoiteprosessista (HRDD, Human Rights Due Diligence), mutta vaikutusten määrällistäminen on vielä jäljessä esimerkiksi ympäristövaikutusten tunnistamisen tasosta.   

S-LCA (Social Life Cycle Assessment) tarkoittaa sosiaalisten vaikutusten elinkaariarviointia, joka auttaa määrällistämään liiketoiminnasta aiheutuvia sosiaalisia vaikutuksia. S-LCA tarjoaa keinoja arvioida ja ymmärtää tuotteen tai palvelun potentiaalisia sosiaalisia vaikutuksia. S-LCA onkin erinomainen työkalu, kun tavoitteena on tunnistaa liiketoiminnan vaikutukset ihmisiin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan ja antaa tutkimukseen perustuvia konkreettisia suosituksia liiketoiminnan sosiaalisen kestävyyden parantamiseksi.  

Miten aloittaa sosiaalisten vaikutusten tunnistaminen?   

 Selvitystyössä on hyvä lähteä liikkeelle tunnistamalla liiketoiminnan positiiviset ja negatiiviset sosiaaliset vaikutukset. Juuri tämän työn tueksi S-LCA on kehitetty. Käytännössä S-LCA auttaa yrityksiä ja organisaatioita kartoittamaan oman toimitusketjun sosiaalisesti kriittisimmät kohteet ja tekemään tietoisempia sekä vastuullisempia päätöksiä tuotannosta ja tuotesuunnittelusta.  

Kun läpinäkyvyys yritysten arvoketjujen kestävyysseikkoihin lisääntyy, etulyöntiasemassa ovat ne yritykset, jotka ovat jo löytäneet toimivat ja tehokkaat keinot kestävyysvaikutusten tunnistamiseksi ja haittavaikutusten ehkäisemiseksi tai lieventämiseksi, ja jotka ovat jo muokanneet liiketoimintaansa kestävämpään suuntaan.   

  —————-

Evelyn Suoja Valbonetti, Konsultti   

Annu Haaranen, Konsultoinnin liiketoimintajohtaja 

Ecobio tukee yrityksenne kestävän kehityksen matkaa vastuullisuusohjelman määrittelystä erilaisiin selvityksiin sekä kestävyysraportointiin. Ole yhteyksissä info@ecobio.fi niin keskustellaan lisää yrityksenne tarpeista.