Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus tarkoittaa elämän kirjoa maapallolla, sisältäen eri ekosysteemit, lajit ja niiden geenit. Luonnon monimuotoisuus turvaa elämän, talouden ja liiketoiminnan edellytykset. Yksilöt ja yritykset ovat riippuvaisia monimuotoisesta luonnosta, sillä se ylläpitää ekosysteemipalveluja, jotka tarjoavat sekä aineellisia että aineettomia hyötyjä.
Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen
Luontokadossa monimuotoinen luonto heikkenee ja yksipuolistuu ekosysteemi, laji ja/tai geenitasolla. Luonnon monimuotoisuus vähenee ihmistoiminnan takia.
Hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelupaneelin IPBES:n mukaan erityisesti viisi suoraa tekijää aiheuttavat luontokatoa. Nämä luontokadon syyt ovat:
- Maan- ja vedenkäyttö ja käytön muutokset eli maa- ja merialan hyödyntäminen
- Luonnonvarojen käyttö eli elollisten ja elottomien luonnonvarojen hyödyntäminen
- Ilmastonmuutos eli kasvihuonekaasupäästöt ja hiilinielujen heikkeneminen
- Saastuminen eli ympäristöön päässeet saasteet, kuten jätteet, kemikaalit tai melu- ja valosaaste
- Haitalliset vieraslajit eli ihmistoiminnan seurauksena luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle levinnyt eliölaji, joka uudessa elinympäristössään uhkaa alkuperäisluontoa ja ekosysteemipalveluita
Kaikki liiketoiminta aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia luontoon suoraan omasta toiminnasta tai vähintään arvoketjun kautta.
Luonnon monimuotoisuusvaikutuksia tarkastellaan luontokadon ajurien kautta
Taloudellisen toiminnan – eli esimerkiksi yksittäisen yrityksen – vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen tarkastellaan luontokadon ajurien kautta.
Yrityksen taloudellisen toiminnan seurauksena luontokadon ajurit lisäävät luontokatoa muun muassa muuttamalla elinympäristöjä ja ekosysteemien toimintaa sekä kuumentamalla ilmastoa.
Luontohaitan arvioimiseksi luontokadon ajureiden lisäksi tarvitaan tieto haitan kohteesta, eli haitan kohteena olevasta maaekosysteemistä, makean veden ekosysteemistä tai meriekosysteemistä.
Luonnon monimuotoisuuden edistämisessä noudatetaan lievennyshierarkiaa
Luonnon monimuotoisuuden edistämisessä yritys suunnittelee ja toteuttaa toimenpiteitä, jolla vältetään ja vähennetään haitallisia luontovaikutuksia sekä edistetään myönteisiä vaikutuksia.
Käytännössä luontotyössä minimoidaan negatiivisia luontovaikutuksia, eli luontokadon ajureita, sekä lisätään positiivisia luontovaikutuksia, eli luontoa vahvistavia tekoja kuten jo heikentyneen luonnon ennallistamista.
Luonnon monimuotoisuuden edistämisen priorisoinnissa tulisi noudattaa luontovaikutusten lievennyshierarkian periaatetta, jonka mukainen järjestys on:
- Luontovaikutusten välttäminen
- Luontovaikutusten vähentäminen
- Heikentyneiden luontoarvojen ennallistaminen tai luonnonhoito
- Ekologinen kompensaatio luontovaikutusten kumoamiseksi toisaalla
Toisin sanoen, luontotyössä on ratkaisevaa, että luonnon monimuotoisuutta turvataan ja vahvistetaan ensisijaisesti minimoimalla negatiivisia luontovaikutuksia ja vasta toissijaisesti maksimoimalla positiivisia luontovaikutuksia.
Ecobion Luonnon monimuotoisuuspalvelut
Ecobion luonnon monimuotoisuuden asiantuntijapalvelut on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa hallitsemalla luontovaikutuksiaan ja -riskejään, kehittämällä liiketoimintaansa luonnon monimuotoisuutta huomioivaksi sekä täyttämällä asiakkaidensa, sijoittajiensa ja muiden tärkeiden sidosryhmiensä sekä lainsäädännön odotukset ja vaatimukset.
Voit lukea Ecobion luonnon monimuotoisuuspalveluista yrityksille täältä.