Luonnon monimuotoisuus – Miksi se on tärkeää ja miten sitä voidaan edistää?
Luonnon monimuotoisuus (joka tunnetaan myös nimellä biodiversiteetti) on elintärkeää sekä ekosysteemien toiminnalle että ihmisten hyvinvoinnille. Se kattaa elämän kirjon aina yksittäisistä lajeista ekosysteemeihin ja niiden vuorovaikutussuhteisiin.
Luonnon köyhtyminen on vakava maailmanlaajuinen haaste. Myös yritysten ja organisaatioiden vastuulla on toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja edistämiseksi.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, miksi sen edistäminen on tärkeää ja miten se voidaan sisällyttää osaksi yritysten toimintaa. Käsittelemme myös luonnon monimuotoisuustiekarttaa, EU:n metsäkatoasetusta ja luontojalanjäljen laskentaa osana yrityksen kestävyysstrategiaa.
Luonnon monimuotoisuus yrityksen näkökulmasta
Luonnon monimuotoisuus on tärkeää sisällyttää osaksi yrityksen toimintaa, jolla se hallitsee ja johtaa luontoon ja ekosysteeminpalveluihin liittyvää liiketoimintaansa sekä niihin liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia.
Luontokato ja ekosysteemien heikentyminen ovat lähde liiketoimintariskeille. Riskit voivat liittyä esimerkiksi toiminnan jatkuvuuden fyysisiin edellytyksiin tai aiheutua muutoksista, kuten kuluttajapreferensseistä tai sääntely-ympäristöstä. Näillä riskeillä on vaikutuksia yrityksen talouteen, jolloin riskit muuntuvat yritysten taloudellisiksi riskeiksi ja näin yritysten rahoittajien epävarmuustekijöiksi. Riskit voivat näkyä rahoituksessa, lainoissa, markkinoilla tai toiminnan häiriöinä.
Luontokato ja ekosysteemipalvelujen heikentyminen aiheuttavat häiriöitä ja muutoksen tarvetta monien toimialojen yrityksille.
Mitä on luonnon monimuotoisuus?
Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti viittaa kaikkeen elolliseen luontoon maapallolla. Se käsittää:
- Ekosysteemien monimuotoisuuden (esim. metsät, vesistöt ja tundrat)
- Lajien monimuotoisuuden (esim. kasvit, eläimet, mikrobit)
- Geneettisen monimuotoisuuden (esim. yksilöiden väliset erot saman lajin sisällä)
Luonnon monimuotoisuus on perusta elämän ylläpitämiselle. Se mahdollistaa esimerkiksi:
- Ravinnon ja puhtaan veden tuotannon
- Ilman ja maaperän puhdistamisen
- Ilmaston säätelyn ja hiilensidonnan
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen johtuu ihmisen toiminnasta: elinympäristöjen muuttamisesta, luonnonvarojen kuluttamisesta, ilmastonmuutoksesta, saasteista ja haitallisten vieraslajien leviämisestä. Siksi luonnon monimuotoisuuden edistäminen on keskeinen osa kestävää kehitystä.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen yrityksissä
Yritykset voivat edistää luonnon monimuotoisuutta monin tavoin. Keskeistä on tunnistaa, miten oma toiminta vaikuttaa luontoon ja miten luonto vaikuttaa omaan toimintaan sekä mitkä käytännöt tukevat luonnon monimuotoisuutta.
1. Luo osaamispohja luonnon monimuotoisuudesta
- Lisää ymmärrystä luonnon monimuotoisuuden yhteiskunnallisesta ja liiketoiminnallisesta tärkeydestä. On tärkeää, että pohjatyö on kunnossa, yrityksen johto on samalla sivulle ja luonnon monimuotoisuustyön liiketoiminnalliset hyödyt on tunnistettu.
2. Luonnon monimuotoisuusvaikutusten ja -riippuvuuksien selvittäminen
- Tunnista ja arvioi liiketoiminnan luontovaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuudet koko arvoketjun osalta.
3. Laadi toimintasuunnitelma, tiekartta tai siirtymäsuunnitelma
- Muuta liiketoimintaa uudistavaan suuntaan.
- Muodosta strateginen suunnitelma luonnon monimuotoisuustyölle osana yrityksen vastuullisuusstrategiaa. Suunnitelma sisältää mm. selvitettyjen luontovaikutusten ja -riippuvuuksien pohjalta asetetut mitattavat tavoitteet ja niiden mittarit sekä konkreettiset toimenpiteet luontovaikutusten vähentämiseksi ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi.
4. Vähennä negatiivisia vaikutuksia ja lisää positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen
- Toteuta toimintasuunnitelman, tiekartan tai siirtymäsuunnitelman mukaiset konkreettiset toimenpiteet negatiivisten luonnon monimuotoisuusvaikutusten vähentämiseksi ja positiivisten vaikutusten lisäämiseksi
- Negatiivisia vaikutusta voidaan vähentää pienentämällä luontokadon ajureita, eli esimerkiksi luonnonvarojen kulutusta. Positiivisia vaikutuksia voidaan lisätä muun muassa ennallistamisella ja ekologisella kompensaatiolla.
- Pienennä vaikutuksia ja riippuvuuksia mitigaatiohierarkiaa noudattaen eli: vältä, minimoi, ennallista ja kompensoi.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen tuo myös taloudellisia hyötyjä. Se muun muassa auttaa hallitsemaan riskejä, lisää brändiarvoa ja tukee pitkän aikavälin liiketoiminnan kestävyyttä.
Luonnon monimuotoisuustiekartta ja luontojalanjälki osana kestävyyden arviointia
Luonnon monimuotoisuustiekartta on yrityksille suunnattu työkalu, joka auttaa vaiheittain edistämään biodiversiteettiä ja integroimaan sen osaksi liiketoimintaa. Se kattaa esimerkiksi:
- Nykytilan kartoitus: Selvitä, miten yrityksesi toiminta vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja miten luonnon monimuotoisuus vaikuttaa liiketoimintaan
- Tavoitteiden määrittely: Aseta kunnianhimoiset, mutta saavutettavissa olevat tavoitteet.
- Toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus: Laadi konkreettisia toimenpiteitä biodiversiteetin turvaamiseksi.
- Seuranta ja raportointi: Mittaa tuloksia ja raportoi sidosryhmille avoimesti.
Tiekartta tarjoaa selkeän suunnitelman biodiversiteettivaikutusten vähentämiseen ja positiivisten vaikutusten lisäämiseen.
Luontojalanjälki osana kestävyyden arviointia
Luontojalanjälki mittaa yrityksen toiminnan määrällistä vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen. Se kertoo, kuinka paljon yritystoiminnan kautta esimerkiksi luonnonvarojen kulutuksen, maankäytön ja kasvihuonekaasupäästöjen kautta aiheutuu luontokatoa.
Luontojalanjäljen avulla yritykset voivat:
- Tunnistaa merkittävät luonnon monimuotoisuusvaikutukset ja niiden lähteet sekä niihin liittyvät riskit.
- Tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ympäristöhaittoja.
- Arvioida ja parantaa toimitusketjun vastuullisuutta.
- Toteuttaa luontovaikutuksia pienentäviä toimenpiteitä.
Luontojalanjäljen laskenta auttaa asettamaan selkeitä tavoitteita ja osoittaa sidosryhmille yrityksen sitoutumista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.
EU:n metsäkatoasetus ja yritysten vastuut
EU:n metsäkatoasetus (EUDR) pyrkii pysäyttämään maailmanlaajuista metsäkatoa ja metsien tilan heikkenemistä. Asetus velvoittaa yrityksiä varmistamaan, että niiden asetuksen piiriin kuuluvat tuotteet ja raaka-aineet eivät aiheuta metsäkatoa.
Mitä metsäkatoasetus edellyttää?
- Yritysten tulee jäljittää ja todentaa tuotteidensa alkuperä.
- Asetuksen piiriin kuuluu seitsemän hyödykettä – soija, öljypalmu, kaakao, kahvi, kumi, nautakarja ja puu – sekä näistä valmistettuja tuotteita, jotka on listattu asetuksen liitteessä I.
- Metsäkadon ehkäiseminen vaatii läpinäkyvää toimitusketjun hallintaa.
Metsäkatoasetuksen noudattaminen ei ole vain velvollisuus – se on myös mahdollisuus. Vastuullinen toiminta auttaa hallitsemaan liiketoimintariskejä, parantaa yrityksen mainetta ja luo kilpailuetua.
Luonnon monimuotoisuus on kaikkien vastuulla
Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on keskeinen osa kestävää kehitystä ja yritysvastuuta. Yritykset voivat edistää luonnon monimuotoisuutta selvittämällä luonnon monimuotoisuusvaikutuksensa ja -riippuvuutensa, luomalla toimintasuunnitelman selkeine tavoitteineen ja konkreettisine toimenpiteineen sekä integroimalla biodiversiteettityön osaksi yrityksen laajempaa strategiaa.
Luonnon monimuotoisuustiekartta, luontojalanjäljen laskenta sekä asiantuntijatuki EU:n metsäkatoasetuksen toimeenpanossa tarjoavat käytännön työkaluja yritysten tueksi. Samalla ne tuovat taloudellista hyötyä ja vahvistavat yrityksen vastuullista brändiä. Toimi nyt ja ota askel kohti luonnon monimuotoisuuden edistämistä!
Haluatko tietää lisää siitä, miten yrityksesi voi edistää luonnon monimuotoisuutta? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja luodaan yhdessä kestävä tulevaisuus.