RoHS-lainsäädäntö muuttuu heinäkuussa

Modern Electronic Manufacturing Factory Engineer in Sterile Coverall Holds Microchip

RoHS-lainsäädäntö on sähkölaitteiden vaarallisia aineita koskeva rajoitus. Rajoitettujen aineiden määrä kasvaa ja lainsäädännön soveltamisala muuttuu 22.7.2019 alkaen. Lääkinnällisten laitteiden kohdalla soveltaminen alkaa vasta 22.7.2021. Muutos koskee sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistajia, maahantuojia ja jakelijoita.

Tällä hetkellä lainsäädäntö rajoittaa kadmiumin, lyijyn, elohopean kuudenarvoisen kromin, polybromattujen bifeenylien ja polybromattujen difenyylietterien käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. 22.7 alkaen näiden lisäksi 4 Ftalaattia lisätään rajoitettujen aineiden listaan. Ftalaatit ovat muovin pehmittämisessä käytettäviä kemikaaleja. 22.7. alkaen markkinoille saatettavissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa rajoitetaan seuraavia Ftalaatteja: bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatti, DEHP; butyylibentsyyliftalaatti, BBP; dibutyyliftalaatti, DBP ja di-isobutyyliftalaatti, DIBP.

Jatkossa riittää, että sähkö- ja elektroniikkalaite on riippuvainen sähköstä yhdessä käyttötarkoituksessaan. 22.7.2019 alkaen RoHS-lainsäädännön soveltamisalaan kuuluvat kaikki laitteet, joita ei ole erikseen rajattu soveltamisalan ulkopuolelle. Soveltamisalan ulkopuolelle tullaan rajaamaan pilliurut ja vetomoottorilla varustetut työkoneet.

RoHS-lainsäädännön soveltamisalan laajennuksen myötä monille valmistajille tulee uusia velvollisuuksia, kun heidän tulee varmistaa, että sähkö- ja elektroniikkalaitteet täyttävät lainsäädännön vaatimukset. RoHS-lainsäädäntö edellyttää mm. tuotetta koskevien teknisten asiakirjojen ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen laadintaa sekä CE-merkinnän käyttöä.

Tarvitsetko apua RoHS-lainsäädännön soveltamisessa? Ecobion asiantuntijat auttavat!

Ota yhteyttä

We help you balance business and nature.