Home » SVHC-ehdokasluetteloon lisätty 4 erityistä huolta aiheuttavaa ainetta

SVHC-ehdokasluetteloon lisätty 4 erityistä huolta aiheuttavaa ainetta

kemikaalit ja aineet SVHC

ECHA on lisännyt neljä uutta ainetta erityistä huolta aiheuttavien aineiden (SVHC) ehdokasluetteloon lisääntymismyrkyllisyytensä ja hormonitoimintaa häiritsevien ominaisuuksien vuoksi. Tämä tarkoittaa, että ehdokasluetteloon sisältyy nyt 209 ainetta.

Yli 0,1 paino-% näitä kandidaattiaineita sisältävien kemikaaliseosten tai esineiden toimittajilla on tiedotusvelvoite toimitusketjun asiakkaille ja kuluttajille. Toimitusketjun tiedotusvelvoite on tärkeä seosten ja esineiden EU-toimitusketjuille. Lisäksi 1.1.2021 alkaen yritysten on ilmoitettava ECHA:n SCIP-tietokantaan tuotteista, jotka sisältävät SVHC-aineita. Tietokannan tavoitteena on varmistaa avoin tieto vaarallisia kemikaaleja sisältävistä esineistä koko elinkaarensa ajan.

Lisättyjä aineita ovat: 1-vinyyli-imidatsoli, 2-metyyli-imidatsoli, dibutyylibis(pentaani-2,4-dionato-O,O’)tina ja butyyli 4-hydroksibentsoaatti (butyyliparabeeni).

Kolme ensimmäistä ainetta on otettu luetteloon lisääntymiselle vaarallisuuden vuoksi ja niitä käytetään teollisuuden prosesseissa polymeerien, pinnoitteiden ja muovin valmistuksessa. Neljäs aine, butyyli 4-hydroksibentsoaatti (butyyliparabeeni), on otettu luetteloon hormonitoimintaa häiritsevien ominaisuuksien vuoksi ja sitä käytetään kuluttajatuotteissa kuten kosmetiikassa, hygieniatuotteissa ja lääkkeissä

Mikä on SVHC-ehdokasluettelo?

Ehdokasluettelossa on aineita, joilla voi olla vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen tai ympäristöön. Ehdokasluettelossa olevat aineet tunnetaan myös erityistä huolta aiheuttavina aineina, ja ehdokkaina luvanvaraisten aineiden luetteloon. Kun aineet on lisätty luvanvaraisten aineiden luetteloon, teollisuuden on haettava lupaa aineen käytön jatkamiseen luettelossa mainitun lopetuspäivän jälkeen. (ECHA)

Yritysten, jotka tuovat, tuottavat, myyvät tai käyttävät näitä aineita tai niitä sisältäviä seoksia tai esineitä (komponentteja, materiaaleja), tulisi seurata SVHC-ehdokasluetteloon säännöllisesti lisättäviä aineita. Korvaavien aineiden etsiminen ehdokasluetteloon lisätyille aineille kannattaa aloittaa jo nyt.

Katso muut kemikaalihallinnan uutiset ja blogit

 

Tarvitsetteko apua kemikaalien hallinnassa?

Kokeneet asiantuntijamme auttavat teitä kemikaalivaatimusten täyttämisessä. Lisäksi Ecobio Manager -palvelumme tuo helpotusta kemikaalien hallintaan. Ota yhteyttä!

Yhteystiedot:

info@ecobio.fi

sales@ecobiomanager.com