Tunnetko jatkokäyttäjän velvollisuutesi?

EU:n REACH- ja CLP-asetuksissa kemikaaleja käyttäviä yrityksiä tai yksittäisiä työntekijöitä kutsutaan jatkokäyttäjiksi. Jatkokäyttäjät eivät ole valmistajia eivätkä maahantuojia, mutta käyttävät aineita joko sellaisenaan tai valmisteessa omassa teollisessa tai ammatillisessa toiminnassaan.

Esimerkkejä jatkokäyttäjistä ovat sekoittajat, loppukäyttäjät, esineiden valmistajat, uudelleentäyttäjät, jälleentuojat ja maahantuojat, joilla on ”ainoa edustaja”. Käytetyt kemikaalit ovat tyypillisesti esimerkiksi maaleja, metalleja, liimoja, liuottimia ja puhdistusaineita.

REACH-asetus sisältää jatkokäyttäjiin kohdistuvia velvollisuuksia, jotka edistävät kemikaalien turvallista käyttöä.

Kaikkia jatkokäyttäjiä koskevat velvollisuudet

REACH-rekisteröinti, lakisääteinen kemikaalivalvonta ja muu lainsäädäntö vaikuttavat myös jatkokäyttäjiin. Seuraavat velvollisuudet koskevat EU:n REACH-asetuksen mukaisesti kaikkia kemikaalien jatkokäyttäjiä:

  • Sopivien toimenpiteiden tunnistaminen käyttöturvallisuustiedotteesta (KTT) ja altistumisskenaariosta sekä niiden toteuttaminen

Kun jatkokäyttäjät saavat KTT:n, niiden on määritettävä asianmukaiset toimenpiteet, joilla riskejä hallitaan riittävästi. Jos kyseessä on  laajennettu KTT, on lisäksi tarkistettava, kattaako altistumisskenaario oman käytön ja käyttöolosuhteet.

Mikäli oma käyttötapa ei ole tunnistettu tai ei halua antaa tietoa omasta käytöstään, on jatkokäyttäjän laadittava tarvittaessa jatkokäyttäjän kemikaaliturvallisuusarviointi (> 1 t ainetta). ECHA:lle tulee ilmoittaa arvioinnin tekemisestä 6 kk kuluessa KTT:n vastaanottamisesta.

  • Toimittajille ilmoittaminen, jos vaaroista tai riskeistä tulee uutta tietoa

Jos suositellut riskinhallintatoimenpiteet ovat epätarkoituksenmukaisia, jatkokäyttäjän on ilmoitettava asiasta toimittajille, samoin aina kun saataville tulee uutta tietoa vaaroista.

  • Huolta aiheuttavia kemikaaleja koskevien lainsäädännöllisten vaatimusten täyttäminen

Huolta aiheuttaviin kemikaaleihin saatetaan soveltaa lakisääteisiä riskinhallintatoimia, joita ovat esimerkiksi lupamenettely, rajoitukset tai yhtenäistetty luokitus.

Jatkokäyttäjien, jotka käyttävät luvanvaraisten aineiden luettelossa olevaa ainetta, on ilmoitettava käytöstään kemikaalivirastolle kolmen kuukauden kuluessa aineen ensimmäisestä toimituksesta.

Jatkokäyttäjän on ilmoitettava kemikaalivirastolle, jos sen aineen luokitus eroaa kaikkien sen toimittajien luokituksesta. Ilmoitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa rekisteröidyn aineen KTT:n saamisesta (käyttö > 1 t/a).

Sekoittajia ja esineiden valmistajia koskevat velvollisuudet

Sekoittajien tulee lisäksi luokitella, merkitä ja pakata kemikaalinsa EU:n CLP-asetuksen mukaisesti. Turvallista käyttöä koskeva tieto tulee välittää eteenpäin omille asiakkaille.

Tavarantoimittajilla on velvollisuus ilmoittaa tavaroiden vastaanottajille esineiden sisältämistä erityistä huolta aiheuttavista (SVHC) aineista, mikäli tuotetut esineet sisältävät kyseisiä aineita (> 0,1 p-%).

SVHC-aineista tulee myös tehdä ilmoitus ECHA:lle 6 kk kuluessa siitä, kun aine on lisätty kandidaattilistalle, jos:

  • aineen määrä esineissä on yli yhden tonnin vuodessa (maahantuojaa tai valmistajaa kohden) JA
  • aineen pitoisuus esineessä on yli 0,1 prosenttia koko tuotteen painosta.

Kemikaalin valmistajan, maahantuojan tai jakelijan on toimitettava käyttöturvallisuustiedote kemikaalin vastaanottajalle

  • vaaralliseksi luokitellusta aineesta ja seoksesta; tai
  • aineesta, joka on hitaasti hajoava, biokertyvä ja myrkyllinen (PBT) tai erittäin hitaasti hajoava ja erittäin voimakkaasti biokertyvä (vPvB); tai
  • luvanvaraisten aineiden kandidaattilistan aineesta (erityistä huolta aiheuttavat aineet eli SVHC-aineet).

Ota yhteyttä

We help you balance business and nature.