Uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettely muuttuu sujuvammaksi
Kesäkuussa 2021 uusi laki uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä (1145/2020) astuu voimaan. Lain tavoitteena on sujuvoittaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä ja eräitä muita hallinnollisia menettelyitä sekä parantaa menettelyihin liittyvän neuvonnan saatavuutta. Jatkossa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettely hoituu sujuvasti hankkeenkehittäjältä keskitetysti yhden sähköisen yhteyspisteen kautta.
Lupamenettely sujuvoituu uuden yhteyspisteen avulla
Uudella lailla pannaan täytäntöön uudelleenlaadittu RED- eli RED II –direktiivi (2018/2001). RED-direktiivi, eli renewable energy directive, on EU:n direktiivi, joka koskee uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyjen organisointia ja kestoa. Lakia sovelletaan uusiutuvan energian tuotantolaitoksen rakentamisen, päivittämisen, verkkoon liittämisen tai käyttämisen edellytyksenä oleviin lupiin ja muihin hallinnollisiin menettelyihin.
Uusiutuvan energian tuotantolaitoksella tarkoitetaan energiaa tuottavaa laitosta, jonka tuottama energia on täysin tai osittain uusiutuvaa. Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan tuuli- ja aurinkoenergiaa, geotermistä energiaa, ympäristön energiaa, vuorovesi- ja aaltoenergiaa ja muuta valtamerienergiaa, vesivoimaa ja biomassaa sekä kaatopaikoilla ja jätevedenpuhdistamoissa syntyvää kaasua ja biokaasua, joka ei ole peräisin fossiilisista lähteistä.
Lupa- ja hyväksymismenettelyjen määräajat
Uusi laki säätää sitovan määräajan uusiutuvan energian voimalaitosten tiettyjen lupamenettelyjen ja hallinnollisten hyväksymismenettelyjen enimmäiskestolle. Määräajat uusiutuvan energian laitosten lupakäsittelylle on kaksi vuotta. Mikäli sähköntuotantokapasiteetti on alle 150 kilowattia tai, jos kyseessä on lupamuutos, määräaika on yksi vuosi. Määräaika alkaa vireillepanosta ja päättyy päätöksen tiedoksiantoon. Lupakäsittelyllä tarkoitetaan kaikkia toiminnan lupia eli ympäristölupia, vesilupia, kemikaaliturvallisuuslupia, rakennuslupia jne.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on nimetty kansallisesti yhteispisteviranomaiseksi, joka neuvoo hakijaa lupaprosessissa. Kyseessä on sähköinen lupaprosessi. Luvat ja valvonta -palvelu on otettu käyttöön syksyllä 2020. Laki astuu voimaan 30.6.2021.
Ecobio auttaa lupamenettelyissä
Ecobion ympäristöasiantuntijat ovat aina ajan tasalla uusista lakimuutoksista ja auttavat teitä mm. uusiutuvan energian lupamenettelyiden kanssa. Autamme myös energiatehokkuuden lisäämisessä, joka on yksi kustannustehokkaimmista keinoista vähentää päästöjä.
Ota yhteyttä
We help you balance business and nature.