EU biodiversiteettistrategia 2030
EU:n biodiversiteettistrategia on keskeinen osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal), jonka tavoitteena on vauhdittaa kestävyysmurrosta ja ilmastoneutraaliuden saavuttamista. Ohjelman pääteemoihin kuuluu myös luontokadon pysäyttäminen, jota käytännössä edistetään EU:n biodiversiteettistrategian kautta.
Biodiversiteettistrategian tavoitteena on esimerkiksi suojella vähintään 30 % maa- ja merialueista, ennallistaa heikentyneet ekosysteemit, istuttaa 3 miljardia puuta sekä vähentää torjunta-aineiden käyttöä ja niistä aiheutuvia riskejä 50 prosentilla EU:n alueella vuoteen 2030 mennessä.
Mitä biodiversiteetti tarkoittaa?
Biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus tarkoittaa elämän monimuotoisuutta maapallolla, sisältäen eri ekosysteemit, lajit ja niiden geenit. Luontokadossa monimuotoinen luonto heikkenee ja yksipuolistuu ekosysteemien välillä, lajien välillä tai lajien sisällä.
Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen ja luontoarvojen vahvistaminen ennallistamalla ekosysteemejä on tärkeää luonnon tasapainon säilyttämisessä ja ekosysteemipalveluiden tarjoamisessa.
Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen uhkaa myös liiketoiminnan jatkuvuutta, jonka takia yritysten on tärkeä sisällyttää riskien hallinnassaan ja strategiassaan luontovaikutusten vähentäminen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen.
EU:n biodiversiteettistrategia asettaa tavoitteita luontokadon pysäyttämiseksi
EU:n jäsenmaat ovat sitoutuneet vuonna 2020 hyväksytyn biodiversiteettistrategian tavoitteisiin. Tarkoituksena on pysäyttää luontokato ja kääntää luonnon monimuotoisuuden kehitys positiiviseksi vuoteen 2030 mennessä. Jäsenmaat ovat sitoutuneet yhteensä 17 tavoitteeseen, jotka liittyvät joko suojelun tai ennallistamisen lisäämiseen.
Suojeluun liittyvät tavoitteet ovat laissa säädetyn EU:n maa- ja merialueiden suojelupinta-alan laajentaminen vähintään 30 prosenttiin, josta kolmannes eli kymmenen prosenttia kokonaisalasta on tiukasti suojeltua sekä selkeät suojelutavoitteet ja -toimenpiteet, joilla suojelualueita voi hallinnoida tehokkaasti.
Loput 14 tavoitetta liittyvät elinympäristöjen tilan parantamiseen, jota toteutetaan EU:n ennallistamisasetuksen kautta. Heinäkuussa 2024 voimaan astuvan asetuksen tavoitteena on ennallistaa ekosysteemejä ja elinympäristöjä ja mahdollistaa luonnon monimuotoisuuden elpyminen. Tavoitteena on myös edistää ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja ilmastonmuutokseen sopeutumista koskevien tavoitteiden saavuttamista sekä täyttää kansainväliset sitoumukset. Voit seurata biodiversiteettistrategian kehitystä täältä ja lukea lisää ennallistamisasetuksesta täältä
EU:n biodiversiteettistrategiaa edistetään kansallisella luonnon monimuotoisuusstrategialla
EU:n biodiversiteettistrategiaa edistetään Suomessa kansallisen luonnon monimuotoisuusstrategian kautta. Ympäristöministeriö luo paraikaa uutta strategiaa, koska aikaisempi vuoteen 2020 ulottunut strategia ei pysäyttänyt luonnon köyhtymistä. Uuden, vuoteen 2030 ulottuvan strategian tavoitteena on ekologinen siirtymä Suomessa.
EU:n komissio edellyttää jäsenmaiden antavan sitoumukset, kuinka jäsenmaa aikoo edistää EU:n yhteistä 30 % suojelupinta-alatavoitetta ja 10 % tiukan suojelun tavoitetta sekä millaisiin toimiin jäsenmaa ryhtyy turvatakseen luonto- ja lintudirektiivien suojelutason sekä parantaakseen sitä 30:llä prosentilla.
Suomessa tavoitteiden saavuttaminen perustuu vapaaehtoisuuteen, eli vahvasti METSO- ja Helmi-ohjelmiin. Ennen Suomen sitoumusten toimittamista EU:n komissiolle, niistä tehdään valtioneuvoston periaatepäätös. Suomen sitoumukset toimitetaan komissiolle vuoden 2024 aikana.
Miten biodiversiteettistrategia vaikuttaa yritystoimintaan
EU:n biodiversiteettistrategia ja sen kansallinen toimeenpano osaltaan vauhdittaa yritysten luonnon monimuotoisyystyötä, ja kannustaa myös yrityksiä luontokadon pysäyttämiseen ja luontoarvojen lisäämiseen.
Suojelemalla ja ennallistamalla myös yritykset voivat palauttaa liiketoiminnan heikentämiä luonnonarvoja osana ympäristövastuullisuustyötään. Lievennyshierarkian mukaisesti yritysten luontovaikutus tulisi ensisijaisesti välttää, minimoida ja vasta sitten ennallistaa paikallisesti tai hyvittää toisaalla (ekologinen kompensaatio).
Luontovaikutusten ymmärtämiseksi on ensin selvitettävä toiminnan määrällinen luontohaitta, eli laskea luontojalanjälki. Tämän jälkeen luonnonarvojen parantaminen voidaan tehdä toteuttamalla elinympäristölle sopivia ennallistamistoimia toimipaikoilla tai rahoittamalla ennallistamista tai suojelua toisaalla.
Yritysten luontovaikutusten hillintä on tärkeää niin luonnon monimuotoisuuden kuin liiketoimintaedellytysten turvaamisen kannalta. Kaikki liiketoiminta aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia luontoon suoraan omasta toiminnasta tai vähintään arvoketjun kautta. Jokainen yritystoiminta on myös vähintään epäsuorasti riippuvaista monimuotoisesta luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista.
Voit lukea Ecobion biodiversiteettipalveluista täältä.
Ota yhteyttä
Päivitetty 5.9.2024
We help you balance business and nature.