Biodiversiteetin liiketoimintamallit
Biodiversiteetin liiketoimintamallit ottavat huomioon luonnon monimuotoisuuteen liittyvät vaikutukset, riippuvuudet, riskit ja mahdollisuudet strategiassaan ja liiketoimintamallissaan. Toisin sanoen, strategiaa ja liiketoimintamallia mukautetaan luonnon monimuotoisuuden huomioiviksi.
Biodiversiteetti on liiketoiminnan edellytys
Luonnon monimuotoisuus turvaa elämän, talouden ja liiketoiminnan edellytykset. Yksilöt ja yritykset ovat riippuvaisia monimuotoisesta luonnosta, sillä se ylläpitää ekosysteemipalveluja, jotka tarjoavat sekä aineellisia että aineettomia hyötyjä.
Ekosysteemipalvelut voidaan jakaa tuotanto-, säätely-, ylläpito- ja kulttuuripalveluihin:
- Tuotantopalveluita ovat esimerkiksi ruoka ja raaka-aineet
- Säätelypalveluita ovat esimerkiksi pölytys ja veden kierto
- Ylläpitopalveluita ovat esimerkiksi ravinnekierto ja yhteyttäminen
- Kulttuuripalveluita ovat esimerkiksi virkistyskäyttö ja maisema-arvot
Ekosysteemipalvelut ovat ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta korvaamattomia ja niiden toiminta on riippuvainen ekosysteemien hyvästä tilasta.
Liiketoiminta aiheuttaa luontokatoa
Luontokadossa monimuotoinen luonto heikkenee ja yksipuolistuu ekosysteemi, laji ja/tai geenitasolla. Luonnon monimuotoisuus vähenee ihmistoiminnan takia.
Hallitustenvälisen luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelupaneelin IPBES:n mukaan erityisesti viisi suoraa tekijää aiheuttavat luontokatoa. Nämä luontokadon syyt ovat maan- ja merenkäyttö ja käytön muutokset, luonnonvarojen käyttö, ilmastonmuutos, saastuminen ja haitalliset vieraslajit.
- Maan- ja vedenkäyttö ja käytön muutokset = maa- ja merialan hyödyntäminen
- Luonnonvarojen käyttö = elollisten ja elottomien luonnonvarojen hyödyntäminen
- Ilmastonmuutos = kasvihuonekaasupäästöt ja hiilinielujen heikkeneminen
- Saastuminen = ympäristöön päässeet saasteet, kuten jätteet, kemikaalit tai melu- ja valosaaste
- Haitalliset vieraslajit = ihmistoiminnan seurauksena luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle levinnyt eliölaji, joka uudessa elinympäristössään uhkaa alkuperäisluontoa ja ekosysteemipalveluita
Kaikki liiketoiminta aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia luontoon suoraan omasta toiminnasta tai vähintään arvoketjun kautta. Merkittävimmät vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen syntyvät toimialoilta, jotka ovat riippuvaista maankäytöstä ja luonnonvaroista sekä toimialoilta, jotka hyödyntävät näiden toimialojen tuottamia raaka-aineita. Näitä toimialoja ovat esimerkiksi metsä-, maa-, elintarvike-, energia- ja rakennussektori.
Luontokato vaikuttaa liiketoimintaan
Jokainen yritystoiminta pohjautuu vähintään epäsuorasti luonnon monimuotoisuuteen ja on riippuvainen sen tarjoamista ekosysteemipalveluista. Riippuvuudet luonnon monimuotoisuudesta ovat merkittävimpiä niillä toimialoilla, jotka ovat riippuvaista maankäytöstä ja luonnonvaroista sekä toimialoilla, jotka hyödyntävät näiden toimialojen tuottamia raaka-aineita. Näitä ovat esimerkiksi metsä-, maa-, elintarvike-, energia- ja rakennussektori.
Luontokatoon liittyvät liiketoimintariskit liittyvät luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden hupenemisen kautta suoraan toiminnan edellytyksiin tai esimerkiksi rahoituksen kautta. Riskit voidaan jakaa fyysisiin riskeihin, siirtymäriskeihin ja systeemisiin riskeihin.
- Fyysinen riski = esimerkiksi raaka-aineen tuotanto-olosuhteet muuttuvat vaikeuttaen saatavuutta ja nostaen hintoja
- Siirtymäriski = esimerkiksi sääntely-ympäristön tai kuluttajapreferenssien muutokset
- Systeeminen riski = esimerkiksi rahoitusjärjestelmän vakaus heikkenee
Yritysten luontovaikutusten hillintä on tärkeää niin monimuotoisen luonnon kuin liiketoimintaedellytysten turvaamisen kannalta. Lievennyshierarkian mukaisesti luontovaikutusten aiheuttamista tulisi ensisijaisesti välttää ja toissijaisesti vähentää. Luontovaikutuksia tulisi vasta viimeiseksi ennallistaa paikallisesti tai hyvittää toisaalla (ekologinen kompensaatio) jo heikentyneiden luonnonarvojen tilan parantamiseksi.
Ecobion Luonnon monimuotoisuuspalvelut
Ecobion luonnon monimuotoisuuden asiantuntijapalvelut on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat menestyä tulevaisuudessa hallitsemalla luontovaikutuksiaan ja -riskejään, kehittämällä liiketoimintaansa luonnon monimuotoisuutta huomioivaksi sekä täyttämällä asiakkaidensa, sijoittajiensa ja muiden tärkeiden sidosryhmiensä sekä lainsäädännön odotukset ja vaatimukset.
Voit lukea Ecobion luonnon monimuotoisuuspalveluista yrityksille täältä.