EU:n metsäkatoasetuksen soveltaminen alkaa vuoden 2024 lopussa – miten yritysten tulisi valmistautua?

Euroopan unionin metsäkatoasetus (komission asetus (EU) 2023/1115) on kesäkuussa 2023 voimaan astunut asetus, jonka tavoitteena on vähentää EU:n osuutta maailmanlaajuisesta metsäkadosta ja metsien tilan heikentymisestä. Samalla asetuksen tarkoituksena on vähentää EU:n osuutta kasvihuonekaasupäästöistä ja maailmanlaajuisesta luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä.


Metsäkatoasetus on olennainen osa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa (Green Deal) ja se on linjassa EU:n laajemman strategian kanssa metsien suojelemiseksi. Asetuksen toimivaltaisena viranomaisena Suomessa toimii Ruokavirasto.

Milloin metsäkatoasetuksen soveltaminen alkaa?

Metsäkatoasetuksen soveltaminen alkaa suurten ja keskisuurten yritysten osalta 30.12.2024 ja pienyritysten osalta 30.6.2025. Tämän jälkeen EU:ssa ei saa asettaa markkinoille hyödykkeitä, jotka on tuotettu metsäkatoasetuksen mukaisella maa-alalla, josta on hävitetty metsää tai jonka metsän tila on heikentynyt 31. joulukuuta 2020 jälkeen.
 
Asetuksen mukaista metsäkatoa tapahtuu, kun metsää raivataan pysyvästi maatalouskäyttöön ja raivauksen jälkeen alueella tuotetaan asetuksessa listattuja tuotteita. Asetuksen mukaisella metsien tilan heikkenemisellä tarkoitetaan metsän rakenteellista muutosta, jossa ikimetsä tai luontaisesti uudistuva metsä muuttuu plantaasiksi tai muuksi puustoiseksi maaksi.
 
Asetuksen piiriin kuuluu seitsemän hyödykettä – soija, öljypalmu, kaakao, kumi, nautakarja ja puu – sekä näistä valmistettuja tuotteita, jotka on listattu asetuksen liitteessä I.

Ketä metsäkatoasetus koskee?

Metsäkatoasetuksen soveltamisen myötä monenlaisille viennin ja tuonnin toimijoille tulee uusia velvoittavia toimenpiteitä. Metsäkatoasetus velvoittaa toimijoita ja kauppaa käyviä, jotka kaupallisen toiminnan yhteydessä saattavat asetuksen mukaisia tuotteita EU:n markkinoille tai vievät niitä EU:sta. Asetus koskee myös kaupankäyntiä kotimaassa, kotimaista tuotantoa sekä jatkojalostusta kotimaassa ja EU:n alueella.
 
Asetuksen velvoitteet riippuvat yrityksen koosta sekä siitä, onko yritys toimijan vai kauppaa käyvän roolissa. Toimijoiksi luetaan yritykset tai yksityishenkilöt, jotka EU:n ulkopuolelta maahantuovat, -vievät tai jatkojalostavat asetuksen piirissä olevia tuotteita.  Myös suuryritykset, jotka käyvät kauppaa asianomaisilla tuotteilla luetaan toimijoiksi. Lisäksi toimijoiksi on nimetty nautakarjan teurastamot sekä puukaupan pystykaupat. Kauppaa käyviksi luetaan pienet ja keskisuuret yritykset, jotka asettavat markkinoille asianomaisia tuotteita.
 
On arvioitu, että asetus ja siihen liittyvät velvoitteet koskevat Suomessa vuosittain vähintään kymmeniä tuhansia toimijoita, etenkin metsä-, nautakarja- ja elintarvikealan tuotantoa, jalostusta ja toimitusketjuja.


Metsäkatoasetus asettaa velvoittavia toimenpiteitä yrityksille

Asetuksen soveltamisen alkaessa markkinoille saa asettaa tuotteita, kun niiden valmistaminen ei ole aiheuttanut metsäkatoa, ne on tuotettu tuotantomaan lainsäädännön mukaisesti ja niistä on tehty asianmukaisen huolellisuuden (Due diligence, DD) vakuutus Euroopan komission TRACES-järjestelmässä. DD-vakuutusta varten on laadittava DD-järjestelmä, johon toimijoiden tulee kerätä ja dokumentoida tietoja, arvioimaan metsäkadon riskiä tuotantoketjussa, sekä tekemään tarvittaessa korjaavia toimia.
 
Asetuksen toimeenpano luo uusia tarpeita eri toimialoille. Esimerkiksi kauppaa käyvien tulee todennäköisesti kehittää seurantajärjestelmiä koko tuotantoketjussa velvoitteiden täydentämiseksi. Asetuksen myötä myös hallinnolliset kustannukset kasvavat monille eri toimialoille raportointivaatimusten kasvaessa.
 
Monet keskeiset asiat velvoitteiden täytäntöönpanosta, toimijoiden rooleista ja tietovaatimuksista ovat yhä auki. Euroopan komissiolta odotetaan vielä ohjeistuksia asetuksen tulkinnasta, mikä on viivästynyt siirtymäajan kuluessa.
 

Metsäkatoasetus luo haasteiden lisäksi mahdollisuuksia yrityksille


Metsäkatoasetuksen soveltaminen alkaa vuoden 2024 lopussa, mutta siihen on hyvä valmistautua jo etukäteen. Yritysten on selvitettävä roolinsa ja velvoitteensa asetuksen toimeenpanemiseksi ja DD-vakuutuksen täydentämiseksi, jotta asetuksen piirissä olevien tuotteiden saattaminen markkinoille sujuu jouhevasti ja jotta asetuksen vaatimukset täyttyvät markkinoille saattamisen, viennin ja kaupankäynnin yhteydessä.
 
Metsäkatoasetus on tärkeä askel torjua metsäkatoa sekä toimia luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja ilmastonmuutosta vastaan. Myös kuluttajat hyötyvät metsäkatoasetuksesta, sillä kuluttajat voivat varmemmin mielin ostaa asetuksen piirissä olevia metsäkatovapaita tuotteita.  Vaikka asetuksen myötä asetetaan tiukkoja vaatimuksia yrityksille, se myös tarjoaa mahdollisuuden luoda kestävämpiä ja vastuullisempia ratkaisuja. Lisäksi asetuksen edellyttämä tuotteisiin liittyvä tiedon kerääminen, riskinarviointi ja riskien vähentäminen parantavat yritysten ymmärrystä sekä läpinäkyvyyttä toimitusketjusta.
 
 
Voit lukea Ecobion luonnon monimuotoisuuspalveluista täältä.
 

We help you balance business and nature.