Suomen kansallinen kemikaaliohjelma on uudistumassa
Suomen kansallista kemikaaliohjelmaa ollaan uudistamassa ja se on tulossa voimaan aikavälille 2021-2035. Kemikaaliohjelman pohjana on mm. EUn kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian tavoitteet, mutta kemikaaliohjelma katsoo pidemmälle tulevaisuuteen. Kansallisen kemikaaliohjelman uudistustyössä on ollut mukana kemikaalineuvottelukunta, TUKESin vetämä riskiryhmä sekä yliopistojen edustajista koostunut tiederyhmä. Uusi kemikaaliohjelma on jatkoa päättyneelle kemikaaliohjelmalle (2006-2020). Kemikaaliohjelman luonnosta esiteltiin ympäristöministeriön järjestämässä webinaarissa 1.10.2021.
Viisi teemaa käytännön toimenpiteille
Uudessa kemikaaliohjelmassa tuodaan esille viisi teemaa, joiden alle suunnitellaan käytännön toimenpiteitä:
- Terveyden ja ympäristön suojelu haitallisilta kemikaaleilta
Päätavoitteena teemassa on päästöjen ja altistumisten ennaltaehkäisy ja uusien haitattomampien kemikaalien käyttöönotto. Tämä tavoite ei tarkoita vain kemikaalien vähentämistä vaan myös uusien kestävämpien ja turvallisempien kemikaalien kehittämistä, sekä niiden hyötyjen ja riskien arviointia. Riskienarviointia ja -hallintaa on tehostettava, ja tunnistettava uudet huolenaiheet uudenlaisissa kemikaaleissa ja tuotteissa.
- Turvallinen kiertotalous ja kestävä kemia
Turvallisen kiertotaloudessa keskeistä on tuotteiden uudelleenkäyttö, kierrättäminen ja uusioraaka-aineiden hyödyntäminen. Kemikaalien on oltava osana kokonaista elinkaariarviointia ja -tarkastusta ja ne on huomioitava myös EU:n ekosuunnitteludirektiivissä. Kierrätysmateriaaleista on saatava turvallisia ja toiminnallisia vaihtoehtoja, jotta nämä ansaitsisivat kuluttajien luottamuksen. SVHC (substances of very high concern) -aineita on tunnistettava, ja niille tarvitaan erottelumenetelmiä, jotta kierrätysmateriaalit voisivat olla kestävä vaihtoehto.
- Tietoon pohjautuva päätöksenteko
Kansallisella ja kansainvälisellä tasolla päätöksenteossa tarvitaan tietoa ja tutkimustuloksia. Tavoitteen on vahvistaa vuorovaikutusta, perustaa uusi kemikaalifoorumi ja tehdä tietoa näkyväksi viestinnän keinoin. Päätöksientekijöille on annettava selkeitä ja tiiviitä tietopaketteja ja tutkimusrahoja on suunnattava kemikaalipolitiikan aloille. Seurannan, tutkimuksen ja valvonnan yhteisvoimilla voidaan laatia uutta lainsäädäntöä. Tulevaisuuden tavoitteena on toksikologian ja ekotoksikologian kansallinen tutkimuslaitos.
- Kansainvälinen ja EU-yhteistyö kemikaaliturvallisuuden parantamiseksi
Kansainvälinen, EU-tason ja pohjoismainen yhteistyö on tärkeä osa kemikaaliohjelmaa. Yhteistyötä vahvistetaan. EU-tasolla Suomi on ja haluaa pysyä aktiivisena osapuolena kehityksessä, lainsäädännön ja EU-kriteerien laadinnassa. Tavoitteen on vaikuttaa ennalta.
- Viestintä parantaa kemikaaliturvallisuutta
Viestinnällä on tarkoitus lisätä kemikaaliturvallisuutta ja nostaa esille kemikaalien tärkeyttä yhteiskunnassa positiivisella tavalla. Positiivisella viestinnällä halutaan esimerkiksi panostaa kemikaalien haittojen minimointiin ja nostaa esille niiden hyödyt. Jotta viestintä olisi arvokasta ja hyödyllistä, sen on oltava luotettavaa, ymmärrettävää, ennakoivaa ja kohderyhmiä tavoittelevaa. Viestintään kuuluu myös verkostoituminen, virastojen nopea reagointi kuluttajien kysymyksiin, uudet viestinnän keinot ja tietojärjestelmien (kuten Kemidigi:n) kehittäminen. Väärää tietoa on myös torjuttava positiivisessa hengessä. Suomessa kaikilla koulutustasoilla on lisättävä tietoa ja ymmärrystä kemikaaleista, niiden hyödyistä ja riskeistä, jotta kuluttajat olisivat aina itsenäisempiä omissa valinnoissa ja kemikaalien maailman ymmärryksessä. Koulutusmateriaalia ja kouluttajien osaamista on lisättävä ja viranomaisten tietoa kehitettävä.
Kemikaaliohjelma on tulossa lausuntokierrokselle lokakuussa lausuntopalvelu.fi -palveluun ja kemikaaliohjelman on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.
Tarvitsetteko apua kemikaalien hallinnassa?
Kokeneet asiantuntijamme auttavat teitä kaikissa kemikaalivelvoitteissa ja kemikaalien hallinnassa. Ecobio Manager -palvelumme helpottaa kemikaalien hallintaa ja antaa pysyvän avun toimittajatiedon hallintaan ja esineiden sisältämien aineiden hallitsemiseen toimitusketjussa. Ohjelmistomme tunnistaa ajantasaisten ainerajoituslistojen perusteella aineet, joihin liittyy kemikaalilainsäädännön velvoitteita.
Ota yhteyttä
We help you balance business and nature.