biodiversity

Ympäristövaikutusten arviointi – YVA

YVA-konsultointi 

YVA eli ympäristövaikutusten arviointi tarkoittaa lakisääteistä menettelyä, jossa suunnitellun toiminnan ympäristövaikutukset arvioidaan kattavasti. YVA-menettelyn tavoitteena on tunnistaa merkittävät vaikutukset, sekä vähentää tai kokonaan poistaa hankkeen kielteiset ympäristövaikutukset. 

Huolellinen YVA-menettely estää yllätyksiä ja vähentää epävarmuutta hankkeen toteutuksessa. YVA-menettelyn avulla löytyy usein myös keinoja pienentää hankkeen ympäristövaikutuksia ja lisätä hankkeen hyväksyttävyyttä. Ecobion asiantuntijat varmistavat, että hankkeen ympäristövaikutusten arviointi sujuu mutkattomasti ja viranomaisten vaatimukset täyttäen. Tunnemme Ecobiolla viranomaisten toimintatavat hyvin, joten vuoropuhelu on helppoa ja turhilta selvityksiltä ja tutkimuksilta vältytään.  

Ecobiolle myönnettiin Hyvä YVA -palkinto vuonna 2020 Koverharin sataman YVA-menettelystä. Palkinto myönnetään vuosittain parhaiten toteutetulle YVA-menettelylle. Tarkempi esittely hankkeesta täällä.  

Milloin ympäristövaikutusten arviointia (YVA) sovelletaan?  

Ympäristövaikutusten arvioinnin tarpeellisuudesta säädetään YVA-laissa (252/2017). Suuremmissa hankkeissa, kuten kaivokset, jätteenkäsittelylaitokset ja tuulivoima-alueet, YVA on välttämätön tehdä. Pienemmissä hankkeissa, kuten pienet teollisuuslaitokset tai olemassa olevien teollisuuslaitosten toiminnan muutokset, ELY-keskus arvioi YVA:n tarpeen erikseen. Hankkeen muutos voi olla esimerkiksi laitoksen kapasiteetin kasvattaminen.   

YVA-menettely 

YVA-menettely koostuu YVA-ohjelmasta, jossa esitellään hanke, sen vaihtoehdot ja arviointimenetelmät, sekä YVA-selostuksesta, jossa esitetään arviot hankkeen vaikutuksista ympäristöön, ilmastoon, asumiseen, ihmisten terveyteen ja muihin merkittäviin vaikutusluokkiin. YVA-ohjelman ja -selostuksen sisällöstä säädetään YVA-asetuksessa (277/2017). YVA:ssa tehdään usein myös erillisselvityksiä, kuten luonto-, pohjavesi-, maisema- tai meluselvityksiä.   

YVA-menettely kestää puolesta vuodesta useisiin vuosiin ja pitää sisällään viranomaiskokouksia, kuulemisaikoja sekä yleisötilaisuuksia, joissa hanketta esitellään asukkaille ja muille sidosryhmille. YVA:ssa myös osallistetaan lähialueen asukkaita ja muita sidosryhmiä esimerkiksi asukastapaamisten tai -kyselyiden kautta. YVA ei ole lupamenettely, eikä YVA:sta voi valittaa. Usein YVA:n jälkeen kuitenkin täytyy hakea ympäristölupa, joihin liittyvistä Ecobion palveluista voit lukea täältä. 

YVA-konsulttipalvelumme sisältää: 
  • YVA:n tarpeen arvioinnit 
  • Ympäristövaikutusten arviointiohjelmat 
  • Ympäristövaikutusten arviointiselostukset 
  • Tarvittavat ympäristöselvitykset, tutkimukset ja mallinnukset 
  • Vaikutusarvioinnit 
  • Vuorovaikutuksen ja osallistamisen 
  • Asukaskyselyt ja vuoropuhelun 
  • Sosiaalisten vaikutusten arvioinnit (SOVA) 
  • Projektien johtamisen ja hallinnan 

Referenssimme YVA-hankkeista

Ota yhteyttä

Masi Mailammi

Masi Mailammi