Home » Rohkea digiharppaus on avain menestykseen kestävyysraportoinnissa – Sanna Perkiö avaa CSRD-raportoinnin askelmerkkejä

Sanna Perkiö esitteli CSRD raportointia Ecobion kestävän kehityksen seminaarissa

Rohkea digiharppaus on avain menestykseen kestävyysraportoinnissa – Sanna Perkiö avaa CSRD-raportoinnin askelmerkkejä

Kestävyysraportointi digimuotoon! Sanna Perkiö Ecobion Kestävyyssiirtymän supervoimat: tekoäly, yhteistyö ja lainsäädäntö- seminaarissa

Ecobion perustaja, tekniikan tohtori Sanna Perkiö valloitti lavan Ecobion Kestävyyssiirtymän supervoimat: tekoäly, yhteistyö ja lainsäädäntö –seminaarissa Kiasmassa 16.5.2024. Perkiö esitteli seminaariyleisölle kestävyysraportoinnin tulevaisuutta sekä EU:n uuden CSRD-direktiivin vaatimuksia käytännön tasolla.

Kestävyysraportointi digitaalisesti on EU:n suuri unelma

– EU:lla on suuri unelma, nimittäin kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen digitalisaation avulla. Puhutaan kaksoissiirtymästä. Siirrymme digitaaliseen ja samalla kestävämpään yhteiskuntaan.

Keskeinen tekijä tässä kehityksessä on kestävyysraportointi, johon Perkiö puheenvuorossaan erityisesti pureutui. Portaittain voimaan tuleva direktiivi koskettaa lopulta jopa 100 000 Euroopassa toimivaa yritystä. Vuoden 2024 tiedoista raportointivelvollisia ovat suuret pörssiyhtiöt. Kestävyysraportoinnin tarkoitus on tarjota sidosryhmille vertailukelpoisia, konkreettisia lukuja yritysten kestävän kehityksen toiminnasta ja täten ohjata investointeja oikeaan suuntaan. Tiedot on tarkoitus asettaa saataville ESAP-tietokantaan.

– Tämä muuttaa johtamista, kannusteita sekä kääntää yritysten liiketoiminnan suuntaa. Uudistus tulee suurella voimalla yrityksiin ja vaikuttaa esimerkiksi rahan saantiin.

Kestävyysraportointi pitää sisällään kaksi haaraa, taksonomian eli ympäristöluokituksen sekä itse CSRD-raportin. Ympäristöluokituksessa kvantifioidaan yrityksen liiketoiminnan ympäristötekijöitä. Raportointi puolestaan sisältää toiminnan muita tietoja.

– Kriteerejä riittää. Taksonomiaan liittyy noin 300 eri säädöstä. Lisäksi raportoinnin tiedonantovaatimukset ovat suuret ja tarkasteltavia datapisteitä on yli 1000. Tästä prosessista pitäisi selviytyä.

CSRD raportointi vaikuttaa myös tilintarkastukseen

Raportointi aiheuttaa merkittäviä muutoksia sekä yritysten talouspuolelle, että myös tilintarkastukseen. Tilintarkastustoimistojen asema muuttuu: kysymys kuuluukin, millaisia raportteja tilintarkastustoimistot tulevat verifioimaan. Onkin aloitettava siitä, että prosessin toimivuus varmistetaan.

Raportointi alkaa kaksoisolennaisuusarvioinnista. Kaksoisolennaisuus tarkoittaa, että arvioidaan yhtä aikaa sitä, kuinka yritys vaikuttaa ympäristöönsä ja kuinka ympäristö yrityksen talouteen. Lisäksi on laadittava erilaisia siirtymäsuunnitelmia, koottava raportin tiedot ja kirjoitettava itse raportti. Raportti tulee toimittaa ESAP-tietokantaan Patentti- ja rekisterihallituksen kautta tiettyyn sähköiseen XHTML-muotoon koodattuna.

– Tiedän että monet tekevät tätä seurantaa Excelillä. Se onkin maailman paras työkalu, mutta ESAP-tietokantaan ei voi Excel-tiedostoa lähettää. Tämän on suurin oppi, joka kannattaa sisäistää.

Raportin tulisi olla laadukas ja merkityksellinen sekä totuudenmukainen ja vertailukelpoinen. Näin ollen yritysten on koottava paljon puuttuvaa tietoa ja pyrittävä tulkitsemaan standardin vaatimuksia oikein. Perkiö ennustaa, että yritykset joutuvat teettämään raportointia toimeksiantoina, sillä raportointivaatimusten täyttäminen vaatii yksityiskohtaisten laskelmien laatimista. Lisäksi kiireellisellä aikataululla laaditun standardin ohjeistus päivittyy edelleen säännöllisesti.

Automaatio vähentää CSRD-raportoinnin kustannuksia

– Kustannuksia yrityksille tulee, arvioisin että noin 0,5 % tai 1 % liikevaihdosta, kunnes raportointi vakiintuu.

Prosessia voidaan helpottaa automaatiolla. Ecobio Manager hyödyntää algoritmeja raportoinnin sujuvoittamiseksi. Palvelu tarjoaa digitaalisen työprosessin, jonka lopputulos on digitaalisessa muodossa oikein koodattu kestävyysraportti, joka voidaan suoraan lähettää Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Lue lisää: Ecobio Manager tarjoaa ketterän ratkaisun CSRD-raportointiin.

Miksi haastavaan prosessiin on ryhdyttävä?

– Tämä on tulevaisuuden rakentamista, eikä tätä oikeastaan voi olla tekemättä. Raportointi on lakisääteistä. Eli alusta alkaen, digitalisoi. Excelistä ei ole apua ja prosessista on kehitettävä mahdollisimman virtaviivainen. Tämä koituu kaikkien hyödyksi ja viitoittaa maailmanlaajuista työtä

Kuluvana vuonna 2024 Ecobio juhlistaa 35 vuoden mittaista taivaltaan kestävän kehityksen uranuurtajana. Osana juhlavuotta järjestimme Kestävyyssiirtymän supervoimat: tekoäly, yhteistyö ja lainsäädäntö -seminaarin. Seminaarissa ääneen pääsivät europarlamentaarikko Henna Virkkunen, Ecobion perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Sanna Perkiö, Keskon vastuullisuusjohtaja Riikka Joukio sekä Turun Yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori, Markku Wilenius.

Haluamme jakaa kanssanne nämä inspiroivat puheenvuorot artikkelisarjan muodossa.

Lue myös:

Loikka kestävämpään tulevaisuuteen – Markku Wilenius

Kestävyyssiirtymä läpi arvoketjun – Riikka Joukio

Huima määrä ympäristölakeja– Henna Virkkunen